13.06.2019 Beograd

Ministarstvo saobraćaja: Bezbedna plovidba na rekama u Srbiji

Ministarstvo saobraćaja: Bezbedna plovidba na rekama u Srbiji Foto: Beta/Dragan Gojić
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je ocenilo da su tvrdnje predstavnika Udruženja profesionalnih lađara Srbije o tome da nije bezbedna plovidba rekama u Srbiji i da su bezbednosne procedure zastarele - netačne, paušalne i da nepotrebno uzbunjuju javnost.

"Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, usvojila krajem 2014. godine novu Uredbu o uslovima za plovidbu i pravilima plovidbe, i na osnovu nje lučke kapetanije na dnevnom nivou izdaju saopštenja kojima se učesnici u plovidbi obaveštavaju o svim okolnostima koje imaju ili mogu da imaju uticaja na bezbednu plovidbu. Bezbednosne procedure su stalno podložne revizijama i prilagođavaju se novim zahtevima i situacijama, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Predstavnici Udruženja profesionalnih lađara Srbije juče su ukazali da bezbednosne procedure za plovodbu nisu menjane od 1991. godine.

Ministarstvo je navelo da je pokrenulo realizaciju projekta izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, čime će problem preopterećenosti putničkog terminala na Savi u Beogradu biti rešen. Završetak radova na realizaciji tog projekta očekuje se u avgustu ove godine.

"U poslednje dve godine otvorena su nova međunarodna putnička pristaništa u Golupcu, Smederevu i Kladovu, a pripremamo, u saradnji sa opštinom Majdanpek, otvaranje međunarodnog putničkog pristaništa u zoni Lepenskog vira", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da postoji problem sa splavovima u zoni putničkog terminala i da se očekuje da će nova odluka Grada Beograda o postavljanju splavova, koja će rešiti taj problem, biti doneta u najkraćem mogućem roku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,59 din Evro sutra 117,59 din

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5946 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji

  Dok se u postkomunističkim zemljama Evrope frilens poslovi pojavljuju kao šansa za sprečavanje odliva mozgova, u razvijenim zemljama Zapada razmatraju se izmene zakona koje bi mogle znatno promeniti "tezgarošku ekonomiju" i honorarnim radnicima omogućiiti veća prava, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje zapadnih medija.

 • Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme

  Velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća posetiće Srbiju početkom naredne godine, kako bi se što detaljnije upoznala sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji, sa premijerkom Anom Brnabić, boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

 • Nova linija Rajanera od Niša do Frankfurta (Hana) Nova linija Rajanera od Niša do Frankfurta (Hana)

  Avio-kompanija "Rajaner" leteće od 13. januara od Niša do Frankfurta (Hana), što će biti šesta linija "Rajanera" sa aerodroma "Konstantin Veliki", saopštila je danas ta irska avio-kompanija.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side