08.12.2018 Beograd

Ministarstvo: Izvođači radova na putu Ub-Lajkovac probili rok

Ministarstvo: Izvođači radova na putu Ub-Lajkovac probili rok Foto: pixabay.com
Građevinske firme koje su izvodile radove na popravci deonice budućeg autoputa Ub-Lajkovac nisu, kako tvrde, "isterane s gradilišta", već nisu posao obavile u roku, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ministarstvo navodi da su te firme provele "dva meseca na gradilišu, a nisu počele da rade na sanaciji puta" ćime su "jasno pokazali da nemaju nameru da postupaju po projektu CIP za sanaciju deonice, koji su prihvatili".

"Ovakav, nedopustiv pristup izvođača koji su u neradu potrošili najproduktivniji deo građevinske sezone, glavni je razlog što sanacija ove deonice neće biti završena do kraja godine", kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je odluka izvođača da ne rade po planu sanacije pokazala da su bili svesni u kakvom su kvalitetu izgradli autoput, a da je početak radova na sanaciji pokazao da je stanje konstrukcije mnogo gore nego što su ukazivale analize.

"Sve tvrdnje izvođača da nema njihove krivice, da su sve radili po projektu i propisima, da su dobili sve ateste za ugrađene materijale, da su predali put na održavanje, ukazuje da je problem srpskog građevinarstva mnogo veći", piše u saopštenju i dodaje se da će se tim problemom baviti "nadležni organi".

Ministarstvo je kao neistinite ocenilo i tvrdnje da su pre vremena firmama naplaćivane bankarske garancije.

"Svesni smo koliko je odluka o naplati bankarske garancije od 3,2 miliona evra teška za poslovanje svake firme, ali izvođači nam nisu dali nikakvu alternativu. S druge strane, Ministarstvo je moralo da izdvoji još milijardu dinara za sanaciju ove deonice, zbog čega smo bili prinuđeni da odustanemo od nekih drugih predviđenih projekata", piše u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je pre više od godinu daan podneta krivična prijava protiv odgovornih lica za izgradnju tog puta, da je ona nedavno dopunjena, a obuhvaćeni su i izvođači, i vršioci stručnog nadzora i kontrolne laboratorije.

"Jasno je da u nedostatku pravih dokaza izvođači žele podršku javnosti za svoje propuste. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture neće učestvovati u takvoj kampanjii i neće polemisati sa izvođačem preko medija", piše u saopštenju ostavljenom medijima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side