26.11.2019 Beograd

Ministarstvo finansija: Potencijalnom kupcu Komercijalne banke biće ponuđeno 83,23 odsto akcija

Ministarstvo finansija: Potencijalnom kupcu Komercijalne banke biće ponuđeno 83,23 odsto akcija
Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je Republika Srbija otkupila udeo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i fonda IFC u Кomercijalnoj banci, čime je uspešno završena konsolidacija vlasničke strukture u toj banci i omogućeno da se potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23 odsto običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku.

EBRD i IFC posedovale su 34,58 odsto običnih akcija Кomercijalne banke i u skladu sa uslovima i cenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine akcije su otkupljene za iznos od 217 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Ova tranaskcija usledila je nakon otkupa 6,89 odsto običnih akcija komercijalne banke u vlasništvu Svedfund i DEG koja je okončana 26. juna ove godine.

Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za kupovinu akcija Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su od prvobitno zainteresovanih šest, ostala četiri igrača - tri banke, austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka, i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik američki biznismen Tim Kolins.

Dostavljene neobavezujuće ponude kreću se u rasponu od 390 miliona evra, koliko je ponudila Rajfajzen banka, preko 430 miliona koliko je prema nezvaničnim informacijama ponudila AIK banka, do 450 miliona koliko je ponudila NLB banka. Ponuda američkog fonda nije poznata ni nezvanično.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side