Ministar Popović: Srbija kao evropski Šenžen
13.11.2019 Beograd

Ministar Popović: Srbija kao evropski Šenžen

Ministar Popović: Srbija kao evropski Šenžen Foto: Beta / Ministarstvo za inovacije
Srbija zahvaljujući svojim inženjerima može da postane evropski Šenžen koji je jedan od "najinovativniji gradova" Kine, rekao je danas na tamošnjem Sajmu visoke tehnologije ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

"Srbija razvija takve uslove poslovanja da bi u okviru (kineske) inicijative 'Pojas i put' mogla da postne evropski Šenžen", procenio je Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, dodavši da u Šenženu kojeg nazivaju "kineskom Silicijumskom dolinom" proizvodnju ima 300 od 500 najbogatijih kompanija sveta.

Ministar je, kako je preneo njegov kabinet, rekao da je "srpski inženjerski kadar svrstan među pet najboljih u svetu" i da su inženjeri i IT stručnjaci "najvažniji resurs Srbije" koja je, "uz London, Barselonu, Helsinki i Tel-Aviv, jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi za razvoj 'blokčejn tehnologije' i industrije video igara".

Popović je rekao da u Srbiji posluju neke od najvećih svetskih IT i tehnoloških kompanija, što je "dobar signal i za ostale investitore", a da će industrijski park koji u Beogradu grade Srbija i Kina, biti najmoderniji u južnoj Evropi. 

Ministar je kao da oblasti za saradnju Srbije i Kine naveo robotiku, veštačku inteligenciju, "blokčejn", "analize big data" i "pametne gradove".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side