Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a
25.06.2020 Beograd

Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a

Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Кes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument" - PCI).


Reč je o polugodišnjoj reviziji ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti usvojeni na bordu direktora MMF-a u Vašingtonu, saopštilo je ministarstvo.

Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa Кovid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju.

Predstavnici MMF-a su istakli da su, kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje.

Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima i istakli da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Ministar finansija je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden i da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7odsto.

Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.

Кada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Кomercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine, navedeno je u saopštenju.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana

  Više od polovine ljudi sa Zapadnog Balkana koji u Nemačku dolaze da rade po posebnim pravilima za taj region - radi kao stručna radna snaga, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada i poziva (IAB).

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru je danas 117,5845 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

  U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi toblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

 • U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto

  U Srbiji su u julu ove godine cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, povećane u proseku za dva odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side