28.11.2019 Beograd

Ministar finansija Srbije o finansijskim zakonima uz budžet kao pomoći zapošljavanju

Ministar finansija Srbije o finansijskim zakonima uz budžet kao pomoći zapošljavanju Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, na početku rasprave Skupštine Srbije o 16 finansijskih zakona, da ti zakoni koji se usvajaju uz državni budžet, treba da budu dodatni podsticaj za zapošljavanje.

Mali je rekao da je na osnovu podataka Zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u Srbiji u trećem kvartalu ove godine opala na 9,5 odsto prvi put od 1995. godine.

Ministar smatra da smanjenje stope nezaposlenosti "ukazuje da je ekonomska politika na pravom putu, a sledeći cilj je evropski prosek nezaposlenosti od šest do sedam odsto."

Ministar finansija je obrazlažući predlođene zakone rekao da je "jedan set mera usmeren ka dodatnom smanjenju opterećnja na zarade tako što se deo doprinosa za PIO koji isplaćuje poslodavac smanjuje sa 12 na 11,5 odsto i povećanje neoporezivog dela zarade sa 15 300 na 16 300 dinara", rekao je Mali.

Te dve mere zajedno omogućiće da se opterećenje na zarade sa 62 odsto smanji na 61 odsto od 1. januara 2020. godine, rekao je ministar uz najavu da će se to činiti i ubuduće.

Drugi set zakona su, rekao je ministar, direktni poreski podsticaji usmereni za zapošljavanje. Tako za sve novozaposlene koji u 2019. godini nisu imali posao, poslodavac neće imati obavezu plaćanja doprinosa za PIO 2020. godine, dok će doprinos biti umenjen za 95 odsto do kraja 2021. i do 85 odsto do kraja 2022. godine.

Uz to je u tim slučajevima najavio oslobađanje od poreza na dohodak i to u naredne tri godine po 70, 65 i 60 odsto.

"Još jedna mera je smanjenje doprinosa do 70 odsto za novonastanjena lica koja u protekle tri godine nisu živela u Srbiji", kako bi se "podstakli naši mladi koji su u inostranstvu da vrate", rekao je ministar.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side