Ministar finansija Srbije: Državna pomoć privredi i građanima do sada 2,3 milijarde evra
06.07.2020 Beograd

Ministar finansija Srbije: Državna pomoć privredi i građanima do sada 2,3 milijarde evra

Ministar finansija Srbije: Državna pomoć privredi i građanima do sada 2,3 milijarde evra Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je od početka krize koja je izazvana pandemijom virusa korona država direktnim davanjima i oslobođenjem od poreskih obaveza privredi i građanima pomogla sa 278, 64 milijarde dinara, odnosno sa 2,3 milijarde evra.

On je najavljujući sutrašnju isplatu treće minimalne zarada za 1.042.114 zaposlenih u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara, reko da je država privrednicima za tri minimalca do sada pomogla sa iznosom od 94 milijarde dinara, odnosno sa oko 800 miliona evra.

"Sa isplatom ovog trećeg minimalca pokrili smo period od tri meseca iako je vanredno stanje i nemogućnost poslovanja trajalo duplo kraće. Pomogli smo, nadam se i poslodavcima i zaposlenima. Poslodavci su zadržali neophodnu likvidnost i obezbedili sredstva za isplatu zarada. Sa druge strane radnici su zadržali svoje poslove. Sada nam predstoji zajednička borba – da očuvamo postojeća radna mesta", rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je naveo, kada se saberu iznosi odloženog plaćanja poreza i doprinosa, minimalci isplaćeni privredi, kao i novac koji je država obezbedila preko Fonda za razvoj i građanima u vidu jednokratne pomoći od 100 evra, dolazi se do cifre od oko 278,64 milijardi dinara, odnosno nešto više od 2,3 milijardi evra.

Kako je precizirao, preko Fonda za razvoj do sada je odobreno 1.061 kreditnih linija u ukupnom iznosu od oko 6,12 milijardi dinara ili oko 51 miliona evra, na ime odloženih poreza i doprinosa privreda je "relaksirana" sa 105,88 milijardi dinara, odnosno sa oko 890 miliona evra kao, a za minimalac je dato oko 800 miliona evra.

Mali je podsetio da se odobravaju komercijalni krediti preko banaka uuz garanciju države i da je do sada odobreno više od 6.332 kredita, ukupne vrednosti 526 miliona evra, a da se radi na odobravanju zahteva za još 3.449 kredita ukupne vrednosti 453 miliona evra.

Dodao je da je za isplatu 100 evra građanima izdvojeno 72,5 milijardi dinara, što je dodatnih 600 miliona evra iz budžeta republike.

"Ovo nije samo kriza ponude već i kriza tražnje. Mi moramo da vidimo kako da podstaknemo i tražnju, jer ne vredi da države upumpavaju ogromne količine novca, ako se na drugoj strani taj novac gomila i štedi. Potrebne su nam inicijative i preduzetništvo koje će da iznađe rešenje za poslovanje u novim okolnostima. Mi smo otvoreni za sve predloge jer samo u sinergiji možemo doći do rezultata", poručio je Mali.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side