07.12.2017 Beograd

Ministar finansija: Rast BDP od 3,5 odsto u 2018. godini realan

Ministar finansija: Rast BDP od 3,5 odsto u 2018. godini realan Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da je projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u budžetu za narednu godinu od 3,5 odsto realna i da Fiskalni savet smatra da bi mogao da bude četiri odsto.

Vujović je na sednici Skupštine Srbije, gde se razmatra predlog Zakona o budžetu za narednu godinu, odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića, člana Poslaničkog kluba Nove Srbije-Pokreta za spas Srbije o tome koliko su projekcije rasta BDP realne, rekao da su ove godine glavni uzroci manjeg rasta BDP od projektovanog od tri odsto suša u poljoprivredi, pad proizvodnje u energetici i građevinarstvu.

"Razlozi za smanjenu proizvodnju u energetici su i tehničke i menadžerske prirode i radi se na tome da se naredne godine taj sektor zaštiti od tih rizika", rekao je Vujović.

On rekao da država kasni u vraćanju poreza na dodatu vrednost (PDV) zbog zloupotreba.

"Pojavile su se fantomske firme kojima se vrati PDV a one se zatim uvedu u bankrot. Preskoj upravi treba da se upali crveno svetlo kada vidi da neko ima 150 ugašenih firmi. Oni to sada proveravaju ručno i zato se kasni u povraćaju PDV", rekao je Vujović.

Dodao je da je Ministarstvu finansija u interesu da ne kasni u vraćanju PDV da se u budžet ove godine ne bi pojavio veštački uvećan suficit a sledeće godine deficit.

 

Rešenja opozicije nekoherentna i neizvodljiva

Vujović je rekao da se slaže sa primedbama mnogih poslanika opozicije na Predlog budžeta za 2018. godinu i da je pođednako zabrinut kao i oni, ali da su rešenja koja nude "nekoherentna i neizvodljiva".

On je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra Predlog budžeta za narednu godinu rekao da "nudi težak, ali pravi put za privredni rast".

"Kada sam izabran za ministra budžetski deficit je bio 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i preostalo je bilo 78 dana do bankrota", rekao je Vujović.

On je istakao da se slaže da je visok javni dug i da su subvencije problem.

Dodao je da postoje tri vrste subvencija i da su ukinute "one kojima su pare bacane, a da su zadržane kapitalne jer ne može sve da se ukine preko noći".

"Nije dobro da se poljoprivreda pomaže subvencijama i one se daju da bi ljudi preživeli", rekao je Vujović, odgovarajući na primedbe poslanika Demokratske stranke(DS) Gorana Ćirića i poslanika Dosta je bilo (DJB) Saše Radulovića.

Radulović je rekao da je Vlada Srbije uspela da eliminiše deficit u budžetu što je pohvalno, ali da je to uradila uzimajući novac iz džepova građana Srbije, smanjenjem plata i penzija, a ne uštedama i uvođenjem reda u državi.

"Efekat smanjenja plata i penzija, povećanja poreza i nestručnog vođenja javnih preduzeća nije imao uticaja na privredni rast jer je Srbija na začelju u regionu", rekao je Radulović i predložio da se smanje porezi, ukinu subvencije i povećaju investicije.

Poslanik DS Goran Ćirić zamerio je ministru Vujoviću što nije napravljena strategija za obaranje javnog duga na ispod 45 odsto BDP kako propisuje zakon.

"Budžetom za sledeću godinu nećete povećati standard građana čije su plate u proseku 47.000 dinara, a vrednost potrošačke korpe 70.000 dinara", rekao je Ćirić.

On je ocenio da je pođednako pogubna odluka Vlade Srbije i da zabrani zapošljavanje u javnom sektoru, pa mladi, posebno studenti medicine koji završavaju fakultet "da bi služili svojoj zemlji odlaze u Nemačku, Norvešku".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Intervju Jan Kobler: Ovde ima dobrih priča, ali uspešni ne žele da se za njih zna Intervju Jan Kobler: Ovde ima dobrih priča, ali uspešni ne žele da se za njih zna

  Zašto investitori u start-ap komapnije za sebe kažu da trče maraton, da li su prepreke za biznis veće u Srbiji nego u Sloveniji i da li su Slovenci preduzetniji od Srba

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs je 118,2362 dinara za jedan evro, ali to je rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw