13.10.2017 Beograd

Miloje Obradović: Srbija u oblasti zaštite konkurencije ispunila planove u pregovaračkom procesu

Miloje Obradović: Srbija u oblasti zaštite konkurencije ispunila planove u pregovaračkom procesu Foto: Medija centar
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović danas je u razgovaru sa šeficom tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanjom Miščević kazao da su ispunjeni planovi u pregovračkom procesu za unapređenje podzakonskog okvira u oblasti zaštite konkurenicije.

On je naveo da je u cilju što kvalitetnije javne rasprave produžen rok za dostavu komentara i mišljenja na nacrte Uredbe o sporazumima o transferu tehnologije i Uredbe o sporazumima između učesnika na tržištu železničkog, drumskog i saobraćaja na unutrašnjim vodnim putevima koji se izuzimaju od zabrane.

Obradović je najavio mogućnost osnivanje regionalnog Foruma za zaštitu konkurencije sa sedištem u Beogradu čiji bi pokrovitelj bila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopštil je Komisija za zaštitu konkurencije.

Na sastanku je ocenjeno je u interesu celog društva da Komisija raspolaže instrumentima kojima može da pruži efektivnu zaštitu konkurencije i time dodatno podstakne razvoj konkurentnosti srpske ekonomije, a bez koje Srbija neće moći da izvuče maksimalnu korist za svoje građane i privredu u procesu priključenja Evropskoj uniji.

To bi, kako je ukazano, trebalo da bude omogućeno novim Zakonom o zaštiti konkurencije koji priprema radna grupa koju je formiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tanja Miščević je istakla da je politika zaštite konkurencije u Srbiji, a posebno rad Komisije za zaštitu konkurencije, visoko ocenjen kako od strane tima koji u ime Srbije vodi pregovore o priključenju EU, tako i od strane administracije u Briselu, navodi se u saopštenju Komisije.

Podsetila je da je u okviru Poglavlja 8 politika zaštite konkurencije, i rad Komisije za zaštitu konkurencije u poslednjem Izveštaju Evropske komisije, ali i u neformalnim kontaktima sa predstavnicima EK, ocenjen kao jedan od delova srpske administracije koji je najviše usaglašen sa pravnim tekovinama EU.

Ona je kazala da je važno dalje unapređenje rada Komisije i pohvalila transparentnost procesa izrade novog Zakona o zaštiti konkurencije, ističe se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side