13.10.2017 Beograd

Miloje Obradović: Srbija u oblasti zaštite konkurencije ispunila planove u pregovaračkom procesu

Miloje Obradović: Srbija u oblasti zaštite konkurencije ispunila planove u pregovaračkom procesu Foto: Medija centar
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović danas je u razgovaru sa šeficom tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanjom Miščević kazao da su ispunjeni planovi u pregovračkom procesu za unapređenje podzakonskog okvira u oblasti zaštite konkurenicije.

On je naveo da je u cilju što kvalitetnije javne rasprave produžen rok za dostavu komentara i mišljenja na nacrte Uredbe o sporazumima o transferu tehnologije i Uredbe o sporazumima između učesnika na tržištu železničkog, drumskog i saobraćaja na unutrašnjim vodnim putevima koji se izuzimaju od zabrane.

Obradović je najavio mogućnost osnivanje regionalnog Foruma za zaštitu konkurencije sa sedištem u Beogradu čiji bi pokrovitelj bila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopštil je Komisija za zaštitu konkurencije.

Na sastanku je ocenjeno je u interesu celog društva da Komisija raspolaže instrumentima kojima može da pruži efektivnu zaštitu konkurencije i time dodatno podstakne razvoj konkurentnosti srpske ekonomije, a bez koje Srbija neće moći da izvuče maksimalnu korist za svoje građane i privredu u procesu priključenja Evropskoj uniji.

To bi, kako je ukazano, trebalo da bude omogućeno novim Zakonom o zaštiti konkurencije koji priprema radna grupa koju je formiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tanja Miščević je istakla da je politika zaštite konkurencije u Srbiji, a posebno rad Komisije za zaštitu konkurencije, visoko ocenjen kako od strane tima koji u ime Srbije vodi pregovore o priključenju EU, tako i od strane administracije u Briselu, navodi se u saopštenju Komisije.

Podsetila je da je u okviru Poglavlja 8 politika zaštite konkurencije, i rad Komisije za zaštitu konkurencije u poslednjem Izveštaju Evropske komisije, ali i u neformalnim kontaktima sa predstavnicima EK, ocenjen kao jedan od delova srpske administracije koji je najviše usaglašen sa pravnim tekovinama EU.

Ona je kazala da je važno dalje unapređenje rada Komisije i pohvalila transparentnost procesa izrade novog Zakona o zaštiti konkurencije, ističe se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,01 dinar Evro danas 118,01 dinar

  Dinar danas ima rekordno visoku vrednost u ovoj godini u odnosu na evro jer je zvanični srednji kurs 118,0128 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas kazala da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

 • Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma

  Dosadilo vam je da letujete na istim destinacijama, napamet znate sva okolna letovališta i ne postoji plaža u okolini gde se niste osunčali? Od putovanja želite više? Žudite za avanturom kakva se ne nudi u standardnim turističkim ponudama, sanjate o neosvojenim prostranstvima i dalekim kontinentima? Rado biste iz hladne u sumorne zime migrirali u tople krajeve? Ako ste na bar jedno pitanje odgovorili potvrdno, pravo je vreme da posetite Halu 2A na Beogradskom sajmu gde se održava 40. Međunarodni sajma turizma gde će se ove godine po prvi put predstaviti Južnoafrička pokrajna North West.

 • Brnabić: RTB Bor je stao na noge Brnabić: RTB Bor je stao na noge

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izavila je danas u Boru da je RTB Bor "stao na noge", da ispunjava sve svoje obaveze i da u potpunosti primenjuje Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw