Milion evra više za brojila u Obrenovcu?
10.06.2014 | 10:48h ► 16:55h Beograd

Milion evra više za brojila u Obrenovcu?

Milion evra više za brojila u Obrenovcu? Ilustracija (sxc.hu)
Konzorcijum proizvođača brojila predvođen kompanijom Enel tvrdi da je Elektrodistribucija Beograd dodelila konzorcijumu Elecom posao nabavke skoro 40.000 brojila za sanaciju Obrenovca po ceni za milion evra višoj od realne, tržišne cene.

Srpski Konzorcijum proizvođača brojila tvrdi da je posao ukupne vrednosti 3,5 miliona evra u postupku hitne javne nabavke EDB dodelio konzorcijumu ELECOM kršeći Zakon o javnim nabavkama i načela fer konkurencije, piše BIRN.

Navode da su sa svojim partnerima bili spremni da isporuče brojila za 2,5 miliona evra.

Birn piše da konzorcijum ELECOM čine tri kompanije: Meter&Control, povezan sa Vojinom Lazarevićem, EWG, u vlaništvu košarkaša Dejana Bodiroge, i SITEL, ćerke kompanije Mikroelektronika iz Banja Luke.

Ipak, u toku dana je demantovana informacija da Vojin Lazarević ima veze sa ovim konzorcijomom.

"Kompanija Meter&Control nije deo sistema Rudnap Group još od januara 2012. godine. U skladu sa tom činjenicom, ne postoji poslovna veza između kompanije Meter&Control i Vojina Lazarevića, te shodno tome ni njegova veza sa konzorcijumom ELECOM, pomenutim u tekstu", navodi se u saopštenju dostavljenom Novom magazinu. 

Kako piše Birn, EPS je 20. maja procenio da je za sanaciju u Obrenovcu potrebno nabaviti 22.000 brojila, skoro upola manje od onoga što je EDB zapravo naručio.

“Opravdano pretpostavljamo da ED Beograd zloupotrebljava sanaciju od polava da bi mimo Zakona o javnim nabavkama pribavio posao preduzećima Meter&Control, EWG i Sitel po cenama znatno većim od tržišnih,” tvrdi u pismu poslatom BIRN-u Srpski Konzorcijum Proizvođača Brojila predvođen Enel-om.

Konzorcijum tvrdi da je dobio interni dokument EDB-a koji pokazuje da je ELECOM izabran u postupku hitne javne nabavke, a da je jedini kriterijum za izbor ponude bio da ponuđač može da isporuči sa lagera odmah traženu količinu, bez obzira na cenu.

Srpski Konzorcijum Proizvođača Brojila navodi da je EDB “neosnovano i neopravdano koristio diskriminatorski kriterijum 'rok isporuke za celokupnu količinu'” čime je povredio načelo obezbeđivanja konkurencije Zakona o javnim nabavkama.

Oni tvrde da nije bilo potrebe da se najbolja ponuda bira po kriterijumu vremena isporuke, jer EDB zapravo ni nema mogućnost da ugradi odmah celokupnu količinu brojila.

“Tehnološki sistem distribucije je takav da se brojila ugrađuju postepeno i ne postoji potreba da ED Beograd ima odmah na kamari 39.400 komada brojila. Ovde se radi o prevari kada se uvodi hitnost kao potreba i kao jedini kriterijum za ocenu ponude bez obzira na cene i svesno se nanosi šteta naručiocu,” piše u pismu Enel-a.

Dokument na kom ne stoji datum kada je ponuda i izabrana, navodi da je EDB pozvao 4. juna proizvođače brojila da podnesu svoje ponude 5. juna. Srpski Konzorcijum Proizvođača Brojila nema informaciju da li je ugovor potpisan.

izvor: BIRN
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side