Mihajlović: Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca
18.09.2020 Beograd

Mihajlović: Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca

Mihajlović: Žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca Foto: pixabay.com
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je danas da platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

Mihajlović je povodom 18. septembra - Međunarodnog dana jednakih zarada podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

"Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje", istakla je Mihajlović.

Ona je navela da je Epidemija korona virusa dodatno "osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe - od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo".

Mihajlović je dodala i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži u obavljanju ovih neplaćenih poslova kod kuće.

"Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca", zaključila je Mihajlović.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side