Mihajlović: Za razvoj Dunava 66,5 miliona evra, raste obim rečnog transporta
29.06.2017 Beograd

Mihajlović: Za razvoj Dunava 66,5 miliona evra, raste obim rečnog transporta

Mihajlović: Za razvoj Dunava 66,5 miliona evra, raste obim rečnog transporta Foto: Beta
Planirana ulaganja u razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava od ukupno 66,5 miliona evra omogućiće da Srbija iskoristi jedan od svojih najvećih prirodnih i privrednih resursa, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno, Mihajlović je povodom Međunarodnog dana Dunava, rekla da je to Ministarstvo uz pomoć Evropske unije obezbedilo značajna sredstva za razvoj plovidbe Dunavom, što će omogućiti rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija.

"U septembru će početi radovi na projektu otklanjanja šest kritičnih sektora na Dunavu od Beograda do Bačke Palanke, kao i uvođenje elektronskog sistema obeležavanja plovnog puta Dunava", istakla je Mihajlović.

Navodi se da je ukupna vrednost ta dva projekta 18 miliona evra, a finansiraju se iz programa IPA 2013.

Na predlog Ministarstva, Evropska komisija je odobrila finansiranje modernizacije brodske prevodnice HE "Đerdap 1" koji će se realizovati u periodu 2018-2020, što će biti prva velika rekonstrukcija tog objekta posle 40 godina.

Ukupna vrednost tog projekta je 28,5 miliona evra, od kojih EU finansira 40 odsto radova, odnosno 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta.

Saopšteno je da je u toku i tender za projektovanje Luke Smederevo čija je izgradnja planirana u periodu 2018-2020, a koja treba da omogući ubrzani razvoj Podunavskog i Braničevskog okruga i omogući svim firmama jeftiniji transport robe.

"Ministarstvo je iniciralo i realizaciju projekta vađenja potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji realizujemo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN (UNDP)", navela je Mihajlović.

Vrednost tog projekta je 20 miliona evra i podrazumeva vađenje 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE "Đerdap 2".

Mihajlović je naglasila da Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava.

Kako je rekla, istovremeno se radi na promociji turističkih potencijala te najduže evropske reke, zbog čega je tokom 2017. proglašeno pet novih lučkih područja za međunarodna putnička pristaništa i to u Kladovu, Sremskim Karlovcima, Smederevu, Donjem Milanovcu i Zemunu.

"Značajni rezultati postignuti su i prevozu robe, gde beležimo rast rečnog prevoza robe kroz Srbiju sa 8,5 miliona tona robe u 2015, na više od 10 miliona tona robe u 2016", istakla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan Dunava obeležen je prvi put širom Evrope 2004. godine, a Srbija je zajedno sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava.

Od 2014. godine do juna 2017. godine, Srbija je predsedavala Dunavskom komisijom, sa sedištem u Budimpešti.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side