Mihajlović: Vrednost projekata koji spajaju Srbiju sa regionom 13 milijardi evra
28.09.2020 Beograd

Mihajlović: Vrednost projekata koji spajaju Srbiju sa regionom 13 milijardi evra

Mihajlović: Vrednost projekata koji spajaju Srbiju sa regionom 13 milijardi evra Foto: Beta/ Miloš Miškov
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas da Srbija učestvuje sa 13 milijardi evra u infrastrukturnim projektima koji je povezuju sa regionom, bilo da je reč o BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj, Makedoniji ili Albaniji.

Ona je sa ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem i ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem obišla radove na izgradnji auto-puta Sremska Rača-Кuzmin, deonicu mosta preko Save. U obilasku radova bio je i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Mihajlovićeva je rekla da je važno da građani znaju koliko se radi na regionalnom povezivanju, i da nije u pitanju samo izgradnja auto-puta i mosta, već i integrisanih graničnih prelaza koji će doprineti bržem kretanju ljudi i robe, manjim transportnim troškovima i skraćenju čekanja na granicama.

"Važno je da se kao region povežemo, jer to znači bilje uslove života za naše građane, da ostanu da žive u ovim krajevima. Za ovaj auto-put i most izdvojili smo 220 miliona evra i verujem da će most za dve i po godine biti završen, kako izvođač obećava", rekla je ona.

Podsetila je da su početak radova na mostu prošle godine obeležili predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Tajip Erdogan, kao još jedan znak dobrih odnosa dve države i dva predsednika.

"Pored ove deonice, sa BiH ćemo se povezati i preko auto-puta Požega-Кotroman, gde ćemo takođe imati jedan granični prelaz. Uz integrisane granične prelaze na Bratoljubu, ovom mostu i Кotromanu, procene su da će se transportni troškovi smanjiti za 25 odsto", najavila je ministarka.

Vojin Mitrović rekao je da most i auto-put koji povezuju Srbiju, Republiku Srpsku i BiH znače mnogo za narod Srema i Semberije, ali i za dve države.

"Vreme će pokazati koliko je ovaj auto-put značajan. Stvaramo preduslove za bolji razvoj i život građana sa obe strane reke. Ovi mostovi spajaju narode, ali i privrede kao važne činioce razvoja naših država", rekao je Mitrović.

Đorđe Popović je rekao da radovi teku po ugovorenoj dinamici.

"Završili smo proces eksproprijacije i planske dokumente, što su neophodni uslovi za izgradnju deonice auto-puta sa naše strane. Rača više neće biti usko grlo niti smetnja u dobrim odnosima dve države", kazao je on. 

Ambasador Biglič rekao je da nema vremena za gubljenje i da radove izvodi ozbiljna turska kompanija Tajšapi.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side