Mihajlović: Uložićemo više od tri milijarde evra u komunalnu infrastrukturu
29.07.2020 | 10:52h ► 12:39h Beograd

Mihajlović: Uložićemo više od tri milijarde evra u komunalnu infrastrukturu

Mihajlović: Uložićemo više od tri milijarde evra u komunalnu infrastrukturu Foto: Beta/MGSI/Zoran Petrović
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će u komunalnu infrastrukturu u celoj Srbiji biti uloženo više od tri milijarde evra.


Ona je objasnila da će biti uloženo blizu 2,5 milijardi evra kroz projekte u komunalnoj infrastrukturi u 70 gradova i opština u celoj Srbiji, kao i blizu 900 miliona evra kroz projekte koji se realizuju sa različitim međunarodnim partnerima.

"U 2021. godini biće uloženo gotovo 900 miliona evra u komunalnu infrastrukturu u Beogradu, Batajnici i još nekoliko gradova u Srbiji, iz projekata sa КfW bankom i kineskim partnerima, sa kojima radimo prečistač u Beogradu. Vrednost investicije u sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji gradimo sa kineskim partnerima procenjuje se na oko 470 miliona evra, a sa evropskim partnerima realizovaćemo sličan projekat u Batajnici", rekla je Mihajlović za TV Prva.

Ona je naglasila da je komunalna infrastruktura uslov opstanka i razvoja i da se u ovoj oblasti realizuju investicije kakvih nije bilo prethodnih 40 ili 50 godina.

"Кrećemo sa još jednim novim programom, u 70 gradova i opština, koji će imati potpuno uređenu kanalizacionu mrežu, i sve drugo što je potrebno, od fabrika voda do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U taj projekat biće uloženo blizu 2,5 milijardi evra", rekla je Mihajlović.

Govoreći o radovima na velikim infrastrukturnim projektima, navela je da se radi na svim gradilištima, od brze pruge Beograd-Budimpešta, do gradilišta 250 kilometara novih auto-puteva, na nekim gradilištima i u tri smene.

Dodala je da trenutno nema zaraženih ni izolovanih radnika zbog koronavirusa.

"Kao ministarstvo smo ponudili podršku 24 sata svim izvođačima, da gradilišta nastave da rade, jer ćemo se tako lakše izboriti sa ekonomskom krizom koja postoji u celom svetu, pa i kod nas", navela je ona.

 

Do marta sledeće godine prvih 4.000 stanova za službe bezbednosti

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je danas da se trenutno gradi 4.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji će biti završeni do marta sledeće godine.

Mihajlović je prilikom obilaska gradilišta, na kome se radi 190 stanova za pripadnike službi bezbednosti u Sremskoj Mitrovici, istakla da se trenutno gradi i u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu.

"Pored toga, u narednih par meseci krenuće izgradnja još 4.000 stanova koji moraju da budu gotovi za godinu dana od početka izgradnje", kazala je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlović je obišla i radove na rehabilitaciji auto-puta na deonici Ruma-Pećinci i tom prilikom rekla da je u prethodne dve godine uloženo više od pet milijardi dinara u održavanje puteva u ovom delu Srbije.

"Vrednost radova za deonicu auto-puta od Sremske Rače do Pećinaca iznosi 1,5 milijardi dinara", kazala je ona.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da se trenutno radi na deonici od Rume do Pećinaca u dužini od 13,1 kilometar, te da će po dinamici radovi biti gotovi za tri meseca.

"Potom će se raditi druga deonica u dužini od 13,7 kilometara od Rume do Sremske Mitrovice. Na ovoj deonici trenutno se izvode radovi na proveri drenaže, ogradi i skidanju asfalta. Potom će uslediti popravljanje podloge i asfaltiranje", rekao je on.

Direktor ogranka kompanije "Integral" koja izvodi radove Mitar Vuković rekao je da ova firma od 2013. posluje u Srbiji.

"Imamo iskustvo u radu u Srbiji. Ova deonica je logičan nastavak radova na delu auto-puta od Batrovaca do Кuzmina i očekujem da i ovde radovi budu gotovi u roku, ako ne i pre roka", kazao je Vuković.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović u Pranjanima obišla radove u kompleksu Halijard Mihajlović u Pranjanima obišla radove u kompleksu Halijard

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji piste aerodroma u Pranjanima i uređenju memorijalnog kompleksa "Halijard", ističući da se na ovaj način još jednom pokazuje prijateljstvo američkog i srpskog naroda.

 • Evro danas 117,57 dinara Evro danas 117,57 dinara

  Zvanični srednji kurs danas je 117,5799 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Čadež: Program Moja prva plata startuje iduće sedmice, Sirogojno otvara vrata nezaposlenima Čadež: Program Moja prva plata startuje iduće sedmice, Sirogojno otvara vrata nezaposlenima

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas da će program "Moja prva plata", koji će realizovati Vlada Srbije u saradnji sa komorom, startovati sledeće nedelje i da će "Sirogojno" biti jedna od prvih kompanija koja će otvoriti vrata svoje fabrike mladim nezaposlenim srednjoškolcima i fakultetski obrazovanim ljudima.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru je danas 117,5845 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side