12.09.2019 | 13:29h ► 14:11h Beograd

Mihajlović: Ugovor o zajmu od 100 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština

Mihajlović: Ugovor o zajmu od 100 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština Foto: Beta, MGSI / Mileta Mircetic
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa Evropskom investicionom bankom (EIB) ugovor o zajmu u vrednosti 100 miliona evra, i ugovor o pomoći od 40,6 miliona evra za izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ugovore su potpisali i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan (EIB) Migel Morgado, ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora "Koridora Srbije" Dušan Purić.

Mihajlović je rekla da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića pokrenut projekat izgradnje "autoputa mira", s obzirom na njegovu važnost.

"Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj autoput omogućiće nam izlazak na more i luke", rekla je ona.

Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije opredeljena ka povezivanju sa regionom i saradnji, kao i da će u ovoj i narednoj godini započeti izgradnja šest novih autoputeva.

"Srbija danas ima stabilnu ekonomiju i finansije, politički smo stabilna država koja ima kapacitet da započne i realizuje velike infrastrukturne projekte. Želimo da se povezujemo, da budemo deo EU, da postanemo moderna ekonomija, a sve u interesu građana i njihovog kvalitetnijeg života", rekla je ona.

O važnosti povezanosti regiona govorila je i evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulk, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora.

"Intenziviramo rad na podršci modernizaciji infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Ovaj autoput će poboljšati bezbednost i efikasnost puta, i istovremeno omogućiti bolju povezanost u regionu. Takođe, ovaj projekat je konkretan primer sve veće saradnje i pomirenja naroda Srbije i Kosova", rekla je Bulk.

Potpredsednik EIB Dario Skanapjeko je rekao da je projekat autoputa "od ključnog geopolitičkog značaja".

Pre potpisivanja ugovora o finansiranju autoputa od Niša do Prištine, Mihajlović je sa delegacijom EIB-a razgovarala o nastavku saradnje kako na ovom projektu, tako i na novim projektima u oblasti drumskog, železničkog i vodnog saobraćaja, koje njeno ministarstvo započinje.

Trasa budućeg autoputa od Niša do Merdara duga je 77 kilometara, a prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 kilometara i procena vrednosti radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta iznosi oko 250 miliona evra.

Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 kilometra i procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra, a očekuje se da radovi na prvoj deonici započnu u poslednjem kvartalu sledeće godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side