Mihajlović: U sektoru transporta 2,5 odsto ukupno zaposlenih žena u Srbiji
24.01.2020 Beograd

Mihajlović: U sektoru transporta 2,5 odsto ukupno zaposlenih žena u Srbiji

Mihajlović: U sektoru transporta 2,5 odsto ukupno zaposlenih žena u Srbiji Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je danas na konferenciji na kojoj je predstavljena studija "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" da od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji 2,5 odsto radi u sektoru transporta.

Mihajlović je ocenila da podaci iz te studije, koju je Srbija prva u regionu uradila, "nisu toliko pohvalni koliko bi želeli".

"Od ukupnog broja zaposlenih u transportu 20 odsto su žene, a 80 odsto muškarci. Na rukovodećim mestima žene su slabo sastupljene, ne možemo rodnu komponentu odvojiti od bilo kog sektora, pa ni od transporta", istakla je ona.

Dodala je da "kada govorimo o ženama kao korisnicama transportnih usluga, studija je pokazala da se žene osećaju sigurnije samo ukoliko se voze u mini busevima, kada je javni prevoz u pitanju".

"Bezbednost utiče na status žena i mogućnost zapošljavanja. Ova studija nam pokazuje gde možemo da idemo i šta sve možemo da uradimo da imamo kvalitetniji životni standard svih građana, kako možemo da unapredimo transportne usluge. To je ono što ćemo kroz novu nacionalnu strategiju saobraćaja uvrstiti kao jednu od glavnih odrednica", navela je Mihajlović.

Menadžerka Svetske banke za transport za Evropu Karla Gonzales Karvahal rekla je da će ta banka pomoi Srbiji u izradi transportne strategije.

"Transport treba da bude bolje regulisan u smislu rodne ravnopravnosti. Žene i muškarci koriste transport na različite načine i to moramo uneti u strategije i politike", objasnila je Gonzales Karvahal.

Ona je navela i da će "inicijativa u pet gradova u Srbiji pomoći pomoći da se razume transport iz rodne perspektive".

"Srbija počinje da razume da transport nije neutralan," kazala je Gonzales Karvahal.

Pre konferencije Zorana Mihajlović je sa Кarlom Gonzalez Кarvahal razgovarala o reformisanju putnog i železničkog sektora u Srbiji, razvoju vodnog saobraćaja, kao i saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti.

"Svetska banka je partner Vlade Srbije i Ministarstva i drago mi je da smo našu saradnju obogatili i saradnjom u oblasti rodne ravnopravnosti, gde smo zajedno uradili prvu studiju o rodnoj ravnopravnosti u saobraćaju, čije nalaze ćemo ugraditi i u transportne politike i novu transportnu strategiju koju ćemo raditi", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da će u narednom periodu u transportnom sektoru posebno biti stavljen akcenat na modernizaciju železnice, dodajući da vrednost projekata u tom sektoru iznosi skoro šest milijardi evra.

Gonzalez Кarvahal je rekla da Svetska banka "prepoznaje Srbiju kao jednog od lidera u projektu posvećenom olakšanju trgovine i tranporta u regionu, čija aktivnost je važan podsticaj i drugima da idu u istom pravcu".

Istakla je i da je Svetska banka zainteresovana da podrži Srbiju u razvoju planova u oblasti urbane mobilnosti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side