07.11.2018 Beograd

Mihajlović: Srbija u građevinarstvu među najboljim zemljama u svetu

Mihajlović: Srbija u građevinarstvu među najboljim zemljama u svetu Foto: Beta, MGSIS
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je najveći napredak u "Beloj knjizi" Saveta stranih investitora (FIC) gde se ocenjuju uslovi poslovanja napravljen u građevinarstvu i transportu, ali da je potrebno efikasnije sprovođenje reformi i u drugim oblastima.


"Uvođenje elektronskih građevinskih dozvola dovelo je Srbiju u prvih 11 zemalja na svetu na Duing biznis listi Svetske banke. Nadam se da ćemo moći i u drugim oblastima da budemo tako visoko rangirani", rekla je Mihajlović na predstavljanju "Bele knjige 2018".

Ministarka je kazala da su planirane reforme u oblasti finansija, privrede, poljoprivrede i energetike koje će dodatno unaprediti poslovno okruženje u Srbiji.

"Kad govorimo o građevinarstvu planiramo da do kraja 2020. imamo u potpunosti elektronski katastar, a sprovodimo i reformu e-prostora koja se odnosi na digitalizaciju prostornih planova", rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima, sektor građevinarstva daje rezultate koji su važni ne samo za liste koje se bave uslovima poslovanja, kao što je Duing biznis lista Svetske banke ili "Bela knjiga" Saveta stranih investitora, već i za privredni rast Srbije.

"Procenat od 34 odsto sprovedenih preporuka iz prošlogodišnje 'Bele knjige' nije nešto čime bismo bili zadovoljni, ali je važno da pomaci postoje, da smo definisali prioritete i da nastavljamo sa reformama. Moramo stalno da vodimo računa ne samo o donošenju zakona, već i o njihovom sprovođenju jer uspeh reformi zavisi od toga", navela je ministarka.

U ovogodišnjoj "Beloj knjizi" Savet stranih investitora je izdvojio građevinsko zemljište, izgradnju i transport kao tri oblasti sa najboljim učinkom u sprovođenju preporuka tog poslovnog udruženja u prethodnoj godini.

Savet stranih investitora je poslovna asocijacija koje okuplja 122 kompanije, čije ukupno ulaganje u Srbiju iznosi više od 33 milijarde evra i koje direktno zapošljavaju više od 100.000 ljudi u Srbiji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Menjačnice iz Zemuna kupuju Jubmes banku Blic: Menjačnice iz Zemuna kupuju Jubmes banku

  Kompanija "Аltapay Group" iz Zemuna ispunila je uslove za kupovinu Jubmes banke i važi za njenog najizvesnijeg kupca, objavljeno je danas na sajtu "Blica".

 • Nikolić obišao dve fabrike u Kini i razgovarao o saradnji sa Srbijom Nikolić obišao dve fabrike u Kini i razgovarao o saradnji sa Srbijom

  Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sunlon Group, koja je kineski lider u oblasti proizvodnje, prerade, prodaje poljoprivrednih proizvoda i stočarstvu, kao i Sinopharm International, najveću kinesku zdravstvenu kompaniju koja je prva u Кini a šesta u svetu po proizvodnji i distribuciji lekova i medicinske opreme.

 • Potpisani sporazumi sa Kinom o izgradnji više infrastrukturnih projekata u Srbiji Potpisani sporazumi sa Kinom o izgradnji više infrastrukturnih projekata u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu više sporazuma o saradnji između Srbije i Кine za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju.

 • Evro danas 118,03 dinara Evro danas 118,03 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0364 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side