07.11.2018 Beograd

Mihajlović: Srbija u građevinarstvu među najboljim zemljama u svetu

Mihajlović: Srbija u građevinarstvu među najboljim zemljama u svetu Foto: Beta, MGSIS
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je najveći napredak u "Beloj knjizi" Saveta stranih investitora (FIC) gde se ocenjuju uslovi poslovanja napravljen u građevinarstvu i transportu, ali da je potrebno efikasnije sprovođenje reformi i u drugim oblastima.


"Uvođenje elektronskih građevinskih dozvola dovelo je Srbiju u prvih 11 zemalja na svetu na Duing biznis listi Svetske banke. Nadam se da ćemo moći i u drugim oblastima da budemo tako visoko rangirani", rekla je Mihajlović na predstavljanju "Bele knjige 2018".

Ministarka je kazala da su planirane reforme u oblasti finansija, privrede, poljoprivrede i energetike koje će dodatno unaprediti poslovno okruženje u Srbiji.

"Kad govorimo o građevinarstvu planiramo da do kraja 2020. imamo u potpunosti elektronski katastar, a sprovodimo i reformu e-prostora koja se odnosi na digitalizaciju prostornih planova", rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima, sektor građevinarstva daje rezultate koji su važni ne samo za liste koje se bave uslovima poslovanja, kao što je Duing biznis lista Svetske banke ili "Bela knjiga" Saveta stranih investitora, već i za privredni rast Srbije.

"Procenat od 34 odsto sprovedenih preporuka iz prošlogodišnje 'Bele knjige' nije nešto čime bismo bili zadovoljni, ali je važno da pomaci postoje, da smo definisali prioritete i da nastavljamo sa reformama. Moramo stalno da vodimo računa ne samo o donošenju zakona, već i o njihovom sprovođenju jer uspeh reformi zavisi od toga", navela je ministarka.

U ovogodišnjoj "Beloj knjizi" Savet stranih investitora je izdvojio građevinsko zemljište, izgradnju i transport kao tri oblasti sa najboljim učinkom u sprovođenju preporuka tog poslovnog udruženja u prethodnoj godini.

Savet stranih investitora je poslovna asocijacija koje okuplja 122 kompanije, čije ukupno ulaganje u Srbiju iznosi više od 33 milijarde evra i koje direktno zapošljavaju više od 100.000 ljudi u Srbiji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side