12.10.2018 Beograd

Mihajlović sa zamenikom direktora Ruskih železnica o nastavku saradnje

Mihajlović sa zamenikom direktora Ruskih železnica o nastavku saradnje Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je danas sa prvim zamenikom generalnog direktora Ruskih železnica Aleksandrom Mišarinom obišla gradilišta na kojima radi ta kompanija u Srbiji i da je do sada urađeno 38 odsto predviđenih radova.

Ruska železnica u Srbiji radi na projektima brze pruge Beograd - Bar, deonici Stara Pazova - Novi Sad i drugima, a sprovodi se iz takozvanog "ruskog kredita".

"Današnji sastanak je važan jer smo napravili i pripreme dolaska ruskog predsednika Putina u januaru. Razgovarali smo o tome kako da poboljsamo ruske odnose u vezi sa finansiranjem projekata a pre svega izgradnje Dispečerskog centra za koji smo pre dve godine u Moskvi potpisali sporazum. Sada Srbija kao svoj prioritet ima razvoj zelezničkog transporta", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da je trenutni plan da se rekonstruiše barska pruga i Koridor 10, da je do sada rekonstruisano 77 kilometara te pruge, kao i da žele da nastave sa tim projektom.

"Danas smo razgovarali i o novom ruskom kreditu, jer smo ovaj kredit 90 odsto već ugovorili. Uskoro ćemo organizovati i mešovitu komitet Ruske Federacije i Srbije. Razgovarali smo i o rehabilitaciji i održavanju postojećih pruga. Reč je o ozbiljnim investicionim projektima, prugama kojima vozovi treba da se kreću do 200 kilometara na sat", rekla je Mihajlović.

Mišarin je rekao da otrebno izgraditi dva tunela na relaciji Beograd - Budimpešta, na kojoj vozovi takdoje treba da se kreću do 200 kilometara na sat, a da Ruske železnice imaju veliko iskustvo u izgradnji pruga od 250 kilometara na sat i to žele da prenesu i Srbiji u narednih godinu dana.

"U planu je da napravimo dispečerski centar i da pripremimo sporazumom o novom kreditu u naredna tri meseca. Plan je da taj dispečerski centar uradimo koristeći najnovija sredstva i digitalne tehnologije, a sve u cilju da se maksimalno posvetimo sigurnosti i bezbednosti putnika", rekao je Mišarin.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side