24.09.2018 | 10:24h ► 14:26h Beograd

Mihajlović: Sa delegacijom MMF-a pričaćemo o kapitalnim građevinskim projektima

Mihajlović: Sa delegacijom MMF-a pričaćemo o kapitalnim građevinskim projektima Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade / MO
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti razgovora o izdacima za kapitalne projekte u oblasti građevine.

"Govorićemo o realizaciji projekata, o projektima koje već završavamo, to je Koridor 10 i Koridor 11, ali i o novim pojektima. Nas čekaju novi autoputevi, to je ono u stvari o čemu razgovaramo najčešće sa MMF-om", rekla je Mihajlovićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ona je rekla da je ministarstvo kojim upravlja poslednje tri godine 98 odsto novca koji je opredeljen za kapitalne investicije trošilo upravo na te velike projekte.

"Ono što je bio problem u prethodnih desetak odina jesu mnogi kediti koji su nas sačekali, koji su bili uzeti i koji su počeli da se ralizuju a za njih nije bilo projekata", rekla je Mihajlovićeva.

Po njenim rečima, očekuje se da efikasnost ostalih ministarsva u oblasti kapitalnih izdataka bude bolja.

Zorana Mihajlović je kazala da je rok za završetak obilaznice oko Beograda tri godine od početka radova, a kako je navela, moguće je da bude završena i ranije.

"Dugo su trajali pregovori oko obilaznice, žao mi je što neki prethodni mistri to nisu završili, jer bismo mi sada pričali o nekom trečem autoputu koji bismo radili...Biće to gotovo za tri godine", rekla je Mihajlovićeva i najavila da će radove kineske i azerbejdžanske kompanije na tom gradilištu obilaziti svake sedmice.

Ona je kazala da je Moravski koridor veoma važan, najavila da se Koridor 10 pušta u saobraćaj do kraja godine kao i 103 kilometara puta od Obrenovca do Preljine na Koridoru 11.

"Ministarstvo je poslalo na mišljenje memorandum sa američkom kompanijom Brehel, vrednost investicije je maksimum 800 miliona evra. Pregovarali smo dugo. Ono što će se dobiti oviautoputem nije samo put, već i sređivanje korita reke", rekla je Mihajlović i dodala da će to dobra prevencija od poplava.

Po njenim rečima očekuje da sredinom sledeće godine počnu građevinski radovi, a za 2 i po godine bi trebalo da bude završen Moravski koridor.

Ona je ponovila da se 24 sata radi na saniranju Koridora u Grdelici, a da će do kraja godine biti moguće proći istočnim i južnim krakom Koridora 10.

 

Zorana Mihajlović: U komunalnu infrastrukturu u Vranju ulaganja 30 miliona evra

Zorana Mihajlović rekla je danas da je u projekte komunalne infrastrukture u Vranju investirano 30 miliona evra i da su takva ulaganja na jugu Srbije važna zbog zdrave životne sredine, dolaska novih investitora i otvaranja radnih mesta.

"Uspešno smo završili ulaganja u vodosnabdevanje u Vranju od oko pet miliona evra. Oko 15 miliona evra ulaže se u izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi svaki čovek u Vranju imao čistu vodu i kanalizaciju", rekla je Mihajlović u Vranjskoj Banji gde je prisustvovala početku izgradnje 12 kilometara kolektora i kanalizacione mreže.

Ona je navela da je više od 3.000 radnih mesta otvoreno u Pčinjskom okrugu u prethodnih nekoliko godina, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"U prethodne tri godine u Pčinjskom okrugu uložene su oko 1,4 milijarde u održavanje puteva, obnovljeno je oko 55 kilometara pruga, a u završnoj fazi je i obnova dve železničke stanice izgrađene 1889. godine u Vranju i Vranjskoj Banji", rekla je ministarka.

Dodala je da su Vranje i Niš prva dva grada u kojima će za oko mesec dana početi izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, za koje je već izdata građevinska dozvola, i to za 186 stanova u Vranju i 190 u Nišu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je izgradnja kolektora važna investicija za Vranjsku Banju i njen dalji razvoj, posebno za razvoj turizma i stvaranje uslova za nove investicije.

Izgradnja 12 kilometara kolektora i kanalizacione mreže u Vranju koštaće 2,5 miliona evra, a planirano je da radovi budu završeni u septembru 2019. godine, navodi se u saopštenju.


Zorana Mihajlović: Radovi na Koridoru 10 biće završeni do kraja godine

 Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji autoputa od Srpske kuće do Levosoja i poručila da će do kraja godine biti završen kompletni istočni i južni krak Koridora 10.

Deonica Srpska kuća-Levosoje 10 dužine je 8,06 kilometara, a radove izvodi konzorcijum "Srbijaautoput" i MBA "Ratko Mitrović".

Ona je novinarima rekla da je na deonici Srpska kuća-Levosoje pušteno u saobraćaj 6,6 kilometara autoputa i da je ostalo da se završe radovi na dva mosta kako bi cela trasa bila kompletno puštena.

"Od firme MBA 'Ratko Mitrović' koja izvodi radove na mostovima, očekujem da se drži roka. Mostovi su dugi 39 i 60 metara i nije u redu da se brukamo i da, pored celog Koridora i Grdeličke klisure gde se radi 24 sata, ne možemo da završimo dva mosta od 90-tak metara. Poruka izvođačima je da se prihvate posla i da se drže roka, ne želim probleme", kazala je ministarka.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je rekao da će kompletna deonica Korodora 10 od Srpske kuće do Levosoja biti puštena u saobraćaj za mesec dana.

Po rečima vršioca dužnosti direktora Koridora Srbije Zorana Babića na deonicama auto-puta kroz Grdeličku klisuru završeno je 96 odsto radova i da su kompletno završena tri od šest lotova.

"U tunelu Manajle je jedna cev asfaltirana i ofarbana, radi se još druga cev. Kad je reč o kosini 2, koja se obrušila, analize Građevinskog fakulteta pokazale su da nema pomeranja preostale mase, a radi se 24 sata na sanaciji kosine. Tu je potrebno pomeriti oko 300.000 kubika zemlje za desetak dana, kako bi mogli da budu postavljeni šipovi za galeriju koja će biti duga 150 metara", rekao je Babić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side