23.05.2018 Beograd

Mihajlović: Počinjemo modernizaciju i izgradnju novih luka

Mihajlović: Počinjemo modernizaciju i izgradnju novih luka Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa predsednikom kompanije "Dubai port vorld", sultanom Ahmedom bin Sulajemom, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i kompanije "DP vorld" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime se otvaraju mogućnosti za ulazak treće svetske kompanije na srpsko tržište luka.

Kako je saopšteno, Mihajlović je rekla da je memorandum potpisan sa jednim od najvećih lučkih operatera u svetu."Svedoci smo da se u poslednjih 40 godina nije ulagalo u vodni saobraćaj. U prethodnih nekoliko godina uredili smo ceo sistem vodnog saobraćaja – zakonodavne aktivnosti, uređenje lučke infrastrukture, aktivnosti usmerene na što kraće stajanje brodova na granici i danas smo u fazi kada možemo da razgovaramo o investicijama, a radi se o desetinama miliona evra u modernizaciju postojećih luka i sigurno više od 200 miliona evra za izgradnju nove rečne luke", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla je da je ovaj memorandum važan jer se potpisuje sa najboljima i da dalje znači izradu studije izvodljivosti kako da jedna tako uspešna kompanija počne da gradi u Srbiji.

"Ovo je prvi važan korak i iskreno se nadam da već sledeće godine možemo krenuti u izgradnju nove, moderne luke. Mi već sada beležimo porast u transportu robe, ali bez daljeg ulaganja i novih luka ne možemo da govorimo o regionalnom povezivanju kontejnerskog saobraćaja, pre svega", rekla je ona.

Sultan Ahmed bin Sulajem izrazio je zadovoljstvo zbog napretka koji Vlada Srbije i UAE ostvaruju u poslednjih nekoliko godina, rekavši da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju tačka prekretnica u daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Srbija i UAE imaju tradicionalno dobre odnose, raduje me što ćemo proširiti saradnju i na polju vodnog saobraćaja, jer želimo da spojimo Srbiju sa ostatkom sveta. Veoma smo zainteresovani za uvoz i izvoz i u najskorijem periodu predstavićemo Vladi Srbije predlog kako da unapredimo saradnju u toj oblasti", rekao je sultan Ahmed bin Sulajem.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side