Mihajlović: PDV na septembarske račune pitanje za ministarstvo finansija
10.10.2012 Beograd

Mihajlović: PDV na septembarske račune pitanje za ministarstvo finansija

Mihajlović: PDV na septembarske račune pitanje za ministarstvo finansija
Ministarka energetike i ekologije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pitanje obračuna PDV na električnu energiju, pitanje za Ministarstvo finansija i privrede, a da je Ministarstvo energetike učinilo sve što je u njegovoj nadležnosti.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je ta kompanija poštovala smernice koje je dobila od Ministarstva finansija i da je sve urađeno kako zakon i procedure nalažu.

"EPS nije napravio nikakav propust. Ograničeni smo ljudskim resursima i operativnim procedurama i ne možemo za jedan dan da očitamo sva brojila``, objasnio je Obradović, ogovarajući na pitanja novinara zašto brojila nisu očitana 30. septembra, pre povećanja PDV-a za dva procenta.

Kako su iz Ministarstva finansija objasnili, tako obračunat PDV ipak je ispravan.

``Koja će stopa poreza na dodatu vrednost biti primenjena zavisi od toga kada je struja očitana. Imajući u vidu da je očitavanje u oktobru primenjena je poreska stopa u skladu za zakonom``, rekla je juče za RTS Milica Bisić iz tog Ministarstva.

Centar za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša, zatražio je ispravku septembarskih računa za struju u kojima je PDV obračunat sa 20 odsto, jer smatra da je PDV nezakonito obračunat i da se uvećanje poreza može primenjivati od 1. oktobra 2012. godine. 

Predsednik tog centra Jovan Jovanović rekao je juče da Zakon o porezu na dodatu vrednost u članu 15. reguliše da je promet usluga završen danom kada je završeno pojedinačno pružanje usluga, da je usluga snabdevanja strujom završena 30. septembra, pa se PDV mora obračunati u visini od 18 odsto. 

autor: DJO izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 8.10.2013, 11:44h vladeta

    molim da mi odgovorite zasto nema popusta na el energiju za hranitljske porodic a koju ste nam obecali

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side