17.07.2017 | 12:00h ► 15:36h Beograd

Mihajlović: Obnova pruge Beograd-Bar strateški cilj Vlade Srbije

Mihajlović: Obnova pruge Beograd-Bar strateški cilj Vlade Srbije Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović danas je izjavila da je modernizacija cele pruge Beograd-Bar "jedan od strateških ciljeva" Vlade Srbije.

Ona je na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj rekonstruisanog delu barske te pruge od Resnika do Vreoca, kazala da je taj posao završen u roku, u saradnji sa Ruskim železnicama.

Obnovom 35 kilometara pruge od Resnika do Vreoca, završena je prva faza rekonstrukcije pruge Resnik-Valjevo, dužine 77,6 kilometara, a čitav projekat košta 80 miliona dolara i finansira se ruskim kreditom.

Ministarka da očekuje da rekonstrukcija deonice Resnik-Valjevo bude završena takođe u roku, novembra ove godine, čime će putovanje na roj relaciji biti skraćeno na sat i 15 minuta.

"Danas je važan dan jer je posle 40 godine moderizovan jedan deo barske pruge. Ovaj posao je urađen u roku i kvalitetu kao što uvek radimo s Ruskim železnicama, a kroz projekte se najbolje vidi kakva je saradnja dve države", ocenila je Mihajlović.

"Jedan od strateških ciljeva je da barsku prugu vratimo na projektovane brzine, a procena je da je za rekonstrukciju preostalih deonica vrednost investicije oko 220 miliona evra. Na tome ćemo raditi, o tome se već vode određeni razgovori, a od jeseni očekujem i konkretnije informacije", rekla je ministarka.

Ukazala je da je barska pruga značajna i za čitav region zbog povećanja transporta putnika i robe Koridorom 11.

Mihajlović je podsetila da će ukupna ulaganja u železnicu iznositi četiri milijarde evra, računajući i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

Komentarišući to što je jedan voz crnogorskih železnica išaranakod Lajkovca, Mihajlović je apelovala na sve da čuvaju vozove.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da očekuje da se nastavi uspešna saradnja na železničkim projektima u Srbiji i dodao da su pored transporta, za dalji razvoj odnosa Rusije i Srbije važni razvoj energetske infrastrukture, kao i izgradnja industrijskog parka, u šta bi mogle da se uključe i Ruske železnice.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mičunović je rekao je u Crnoj Gori rekonstruisano 46 odsto tamošnje deonice pruge Beograd-Bar, i da je u toku izgradnja auto-puta na istoj relaciji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović rekao je da je prva faza rekonstrukcije Resnik-Valjevo još jedan projekat koji su srpske i ruske železnice realizovale zajedno u roku, kao što je bio slučaj i sa tri severne i tri južne deonice na železničkom Koridoru 10 i pruzi Beograd-Pančevo.

"Ovih dana počinju radovi na tunelu i vijaduktu kod Čortanovaca, a do kraja godine očekujemo da počnu radovi i na otvorenoj pruzi na deonici Stara Pazova-Novi Sad", rekao je Garibović.

 

Mihajlović: Napredak u reformi Železnica, ali to nije dovoljno

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su za dve godine koliko traje reforma Železnica Srbije napravljeni odredjeni koraci, ali da to nije dovoljno.

"Sada smo na sredini reforme Železnica i Srbija ne sme više nikada imati železnicu u koju se ne ulaže i koja se ne modernizuje", rekla je Mihajlović novinarima na Glavnoj železničkoj stanici u Beogradu.

Ona je rekla da je to javno preduzeće podeljeno da bi se "konačno znalo šta ko radi, kakve ko prihode ostvaruje, i ko ima problema u poslovanju" da bi moglo da se fokusira na problem.

Mihajlović je rekla da novca koji država izdvaja za Železnice Srbije ima mnogo manje nego pre dve godine i da je prvi put uradjen popis imovine tog preduzeća.

"Prvi put smo nakon sedam godina ili više rešili pitanje dugovanja Železnica za električnu energiju, a ono što je višak imovine se sada prodaje i od tog novca ćemo pokušati da platimo odredjene dugove", kazala je Mihajlović.

Ona je rekla da je trenutna vrednost investicija u Železnicama Srbije skoro četiri milijarde evra.

"Ne možemo samo da imamo reformisanje bez investicija, a dobro je što i Vlada stoji uz svoju železnicu jer moramo da radimo zajedno kako bismo narednih godinu ili dve imali mnogo razvijeniju železnicu", ocenila je Mihajlović.

 

Mihajlović: Institucije sistema kada je u pitanju nasilje moraju koordinisano da rade

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je nasilje nad ženama ozbiljan problem pred kojim niko ne sme da okrene glavu i da institucije sistema moraju koordinisano da rade.

Mihajlović je u saopštenju navela da je neophodna tesna saradnja s organizacijama civilnog društva koje se tom temom bave, stručnom javnošću i medijima koji često o nasilju izveštavaju na neprimeren način.

"Nasilje nad ženama je široko rasprostranjen društveni problem i odgovornost svih nas - institucija koje stvaraju zakonodavni okvir i odgovorne su za njegovu primenu, ali i nevladinog sektora, stručnjaka i medija, koji takođe moraju da pokažu veći stepen empatije i brige za druge, jer nasilje se ne dešava nekom sa strane, ono je među nama", rekla je Mihajlovićev.

Ona je pozvala sve da pred nasiljem nad ženama ne okreću glavu, da se u dobrom duhu ujedine i rade zajedno na rešavanju te pošasti koja potresa pojedince, porodice i celo društvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Vujović: Nagrade i bonusi mogu da se isplate bez rebalansa budžeta za ovu godinu Vujović: Nagrade i bonusi mogu da se isplate bez rebalansa budžeta za ovu godinu

    Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da za isplatu nagrada i bonusa zaposlenima u javnom sektoru nije neophodan rebalans budžeta za ovu godinu već samo dopuna Zakona o budžetu pošto je državna kasa u suficitu, a dodatni rashodi ne prelaze 8,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  • Evro danas 119,62 dinara Evro danas 119,62 dinara

    Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru i zvanični srednji devizni kurs je 119,6237 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke bmw