Mihajlović i Mičel o bilateralnoj saradnji i infrastrukturnim projektima
15.05.2019 Beograd

Mihajlović i Mičel o bilateralnoj saradnji i infrastrukturnim projektima

Mihajlović i Mičel o bilateralnoj saradnji i infrastrukturnim projektima Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa komesarom za trgovinu Velike Britanije za Evropu, Endrjuom Mičelom, o bilateralnoj saradnji dve zemlje, regionalnom povezivanju i infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje.

Mihajlović je istakla da postoji značajan prostor da se unapredi privredna saradnja, kako u oblasti infrastrukture, tako i u oblasti saobraćaja, gde je ove godine u Londonu potpisan Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između Srbije i Velike Britanije.

"Srbija u ovoj godini pokreće novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture, vredan više od pet milijardi evra. Naglasak pri izboru projekata stavljen je na projekte od regionalnog značaja jer su dobre infrastrukturne veze sa susedima važne za konkurentnost privrede, nove investicije i brži ekonomski razvoj", rekla je ona.

Među projektima čija realizacija počinje ove godine je i izgradnja Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, za koji je potpisan memorandum s američkom kompanijom "Behtel", a među finansijerima je UК fajnens banka.

"Naš plan je da ovaj auto-put počnemo da gradimo na leto, a za nas je važan jer će povezati dva glavna auto-puta, Кoridor 10 i Кoridor 11, i to kroz područje u kojem živi oko 500.000 ljudi", rekla je Mihajlovićeva.

Endrju Mičel, koji je prvi visoki predstavnik britanskog Ministarstva trgovine koji je posetio Srbiju, u razgovoru sa potpredsednicom Vlade naglasio je zainteresovanost Velike Britanije za unapređenje bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dve zemlje.

"Bez obzira na sve neizvesnosti u vezi s izlaskom Velike Britanije iz EU, ostajemo zainteresovani i za region Zapadnog Balkana i za Srbiju, kao i za unapređenje naših bilateralnih odnosa, koje u narednom periodu želimo da dodatno poboljšamo, posebno u oblasti ekonomije, trgovine i razvoja infrastrukture", rekao je Mičel.

On je dodao da su u Velikoj Britaniji veoma zadovoljna zbog dolaska UК fajnens banke u Srbiju.

Razgovoru je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Кif.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side