19.11.2018 | 09:35h ► 10:50h Beograd

Mihajlović: Putarine neće poskupeti do kraja godine

Mihajlović: Putarine neće poskupeti do kraja godine Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Do kraja godine neće biti poskupljenja putarine u Srbiji, saopštila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Navela je da je bilo razgovora o uvođenju putarine na magistralnim putevima za kamione, ali da odluka još nije doneta.

Mihajlović je rekla za RTS da nije bilo razgovora o povećanju putarina, da zvanični predlog još nije upućen, kao i da odluku o putarini donose Vlada, Ministarstvo finansija i resorno ministarstvo.

"Nismo još uvek dobili ni zvaničan predlog. Postoje različite želje Puteva Srbije u tom smislu, videćemo, aposolutno nije bila tema da do kraja ove godine pričamo o visini putarine i da povećavamo putarine", kaže Mihajlovićeva.

Kada je reč o plaćanju putarine na magistralnim putevima za kamione, ministarka ističe da je bilo dosta pritužbi meštana i građana.

"Nije Srbija samo auto-put, Srbija su i regionalni putevi i ti teški kamioni koji njima prolaze, odnosno izbegavaju auto-put i neće da plaćaju putarinu, naravno da ih dosta oštećuju", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je bilo dosta razgovora o tome, ali da odluke još nisu donete, jer se pre svega želi analiza.

Na pitanje da li je tačan podatak da na taj način godišnje Srbija gubi između 70 i 80 miliona evra, Mihajlović je navela da nije sigurna da je taj podatak potpuno tačan.

"Nisam sigurna da je podatak potpuno tačan imajući u vidu da najveći broj kamiona, koji koriste regionalne puteve, pripadaju domaćim prevoznicima", rekla je Mihajlović.

"Ministarstvo saobraćaja nije ministarstvo puteva Srbije, nego ministarstvo Vlade Republike Srbije. Dakle, kada donosimo takve odluke, moramo da vidimo šta to znači za našu ekonomiju - imamo i domaće prevoznike, imamo i puteve Srbije, a imamo i naš bruto domaći proizvod", naglasila je ministarka.

 

Krivična prijavа za odgovorne za deonicu od njive do njive

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se intenzivno radi na popravljanju štete i ponovnoj izgradnji dela auto-puta od Uba do Lajkovca i da će "krivična prijava biti proširena na sve one koji su odobravali da se koristi loš materijal".

"Čuvena deonica iz njive u njivu, na koju je potrošen ogroman novac u iznosu od 100 miliona dolara, pravljena je od blata i gline i, nažalost, taj put moramo da gradimo ispočetka u dužini od 2,5 kilometra", rekla je Mihajlovićeva.

Prema rečima Mihajlović, inženjeri i firme angažovane na toj deonici rade danonoćno ne samo da poprave, već ponovo da izgrade put, pošto sa svakim kopanjem nailaze na blato i glinu.

"Neko je odobrio da se loši materijali ugrade, ali time neka se bavi tužilaštvo, naše je da učinimo da put bude operativan", izjavila je Mihajlović.

Ona je naglasila da se intenzivno radi na popravljanju štete i ponovnoj izgradnji dela auto-puta od Uba do Lajkovca i da se nada da će do kraja godine u saobraćaj biti pušteno 103 kilometra auto-puta na Koridoru 11.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side