Mesečna inflacija u Srbiji u februaru 0,7 odsto
12.03.2019 | 12:22h ► 12:45h Beograd

Mesečna inflacija u Srbiji u februaru 0,7 odsto

Mesečna inflacija u Srbiji u februaru 0,7 odsto Foto: Novi magazin/SA
Mesečna inflacija u Srbiji u februaru je bila 0,7 odsto, a godišnja 2,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 

 

 

U poređenju sa decembrom 2018. potrošačke cene, kojima se meri inflacija, povećane su za 1,1 odsto.

U februaru je poskupela roba iz grupe alkoholna pića i duvan (2,6 odsto), hrana i bezalkoholna pića (dva odsto), zdravstvo (0,2 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i usluge restorana i hotela (za po 0,1 odsto).

Pojeftinili su proizvodi iz grupe odeća i obuća (1,5 odsto), rekreacija i kultura (0,7 odsto), komunikacije (0,2 odsto) i obrazovanje (0,1 odsto).

 

Izvoz u januaru povećan tri odsto, a uvoz 11,5 odsto

Izvoz robe iz Srbije u januaru ove godine bio je u vrednosti oko 1,19 milijardi evra, što je tri odsto više nego u istom mesecu prošle godine, dok je uvoz povećan 11,5 odsto, na 1,65 milijardi evra, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena iznosila je 2,84 milijarde evra, što je porast od 7,8 odsto, dok je trgovinski deficit od 466,7 miliona evra uvećan za 40,9 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u januaru je bila 71,8 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 77,7 odsto.

Soljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,8 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rusija i Rumunija, a u uvozu Rusija, Nemačka, Kina, Italija i Mađarska.

U razmeni sa zemljama regiona sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) ostvaren je suficit od 103,2 miliona evra.

Srbija ima suficit i u razmeni sa Italijom, Slovačkom, Bugarskom, Velikom Britanijom, Hrvatskom, Rumunijom, Austrijom, Švedskom, Slovenijom i Holandijom.

Najveći deficit je u trgovini sa Rusijom (zbog uvoza energenata) i Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova). Sledi deficit sa SAD, Turskom, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Ukrajinom, Korejom, Mađarskom, Vijetnamom, Belgijom, Švajcarskom, Danskom, Nemačkom ...

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side