Manji privredni rast Srbije
12.09.2011 Beograd

Manji privredni rast Srbije

Manji privredni rast Srbije
Narodna banka Srbije je, zbog mogućeg negativnog dejstva ekonomske krize, snizila projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2011. godini sa tri na 2,5 odsto.

Guverner NBS Dejan Šoškić je izrazio uverenje da će kretanje ekonomske aktivnosti u ovoj godini biti pozitivno i da će rast u najvećoj meri biti zasnovan na očekivanom rastu privatnih investicija i neto izvoza.


Šoškić je istakao da se, posle privrednog rasta u prvom i stagnacije u drugom tromesečju, procenjuje da će u trećem tromesečju rast realnog BDP-a iznositi 0,6 odsto, uprkos nešto lošijim rezultatima industrijske proizvodnje i trgovine, a pre svega zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji.

Guverner je naveo da se, imajući u vidu da će ekonomski rast u 2011. biti uglavnom zasnovan na investicijama, očekuje nešto veći deficit tekućeg računa platnog bilansa od 7,6 odsto BDP-a u odnosu na prošlogodišnjih 7,2 odsto.

Šoškić je ukazao da se i dalje usporava rast kredita privredi i stanovništvu. Tokom juna su smanjeni subvencionisani krediti jer su do kraja avgusta sredstva najvećeg broja programa te vrste bila gotovo potrošena i do sada je odobreno 94 milijarde dinara na ime subvencionisanih kredita.

Guverner je upozorio i na visok nivo učešća problematičnih kredita - u julu 18,4 odsto, što je, prema njegovim rečima, vrlo visoko i na regionalnom nivou.

On je precizirao da je kod stanovništva učešće problematičnih kredita 8,2 odsto, a kod privrede 22,1 odsto i dodao da njihovo kretanje zavisi od likvidnosti privrede, kao i privrednog rasta zemlje.

Prema njegovim rečima, situacija će se popraviti kada budemo imali značajnije i stabilnije stope rasta industrijske proizvodnje.

Govoreći o deviznom tržištu, Šoškić je istakao da je ono relativno stabilno, kao i da je dinar u avgustu ojačao 0,5 odsto prema evru, dok prosečan dnevni promet od oko 100 miliona evra ukazuje na visoku likvidnost tog tržišta

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke

  Reagovanja na upozorenja na opasne proizvode u EU iz godine u godinu je sve više, a upozorenja se najčešće odnose na igračke, pokazao je danas objavljeni izveštaj o radu sistema Evropske komisije za sprečavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu.

 • Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja

  Povodom zatvaranja granice Grčke za državljane Srbije, Udruženje potrošača "Efektiva" je danas objavilo da oni koji su putovanja uplatili posle 15. marta, ne moraju da prihvate zamenska putovanja, jer, po Uredbi o zamenskim putovanjima, imaju pravo na povraćaj novca.

 • Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu

  Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija vratili su se danas na posao posle pauze od 16. marta, i proizvodnja fijata 500L se nastavlja u dve smene, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu FCA.

 • Arsić: Država selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima Arsić: Država selektivno da pomogne ugroženim preduzećima i sektorima

  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da država u drugoj polovini godine treba selektivno da pomogne sektore i preduzeća kojima su zbog pandemije znatno opali prihodi u odnosu na isti period 2019. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side