12.09.2011 Beograd

Manji privredni rast Srbije

Manji privredni rast Srbije
Narodna banka Srbije je, zbog mogućeg negativnog dejstva ekonomske krize, snizila projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2011. godini sa tri na 2,5 odsto.

Guverner NBS Dejan Šoškić je izrazio uverenje da će kretanje ekonomske aktivnosti u ovoj godini biti pozitivno i da će rast u najvećoj meri biti zasnovan na očekivanom rastu privatnih investicija i neto izvoza.


Šoškić je istakao da se, posle privrednog rasta u prvom i stagnacije u drugom tromesečju, procenjuje da će u trećem tromesečju rast realnog BDP-a iznositi 0,6 odsto, uprkos nešto lošijim rezultatima industrijske proizvodnje i trgovine, a pre svega zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji.

Guverner je naveo da se, imajući u vidu da će ekonomski rast u 2011. biti uglavnom zasnovan na investicijama, očekuje nešto veći deficit tekućeg računa platnog bilansa od 7,6 odsto BDP-a u odnosu na prošlogodišnjih 7,2 odsto.

Šoškić je ukazao da se i dalje usporava rast kredita privredi i stanovništvu. Tokom juna su smanjeni subvencionisani krediti jer su do kraja avgusta sredstva najvećeg broja programa te vrste bila gotovo potrošena i do sada je odobreno 94 milijarde dinara na ime subvencionisanih kredita.

Guverner je upozorio i na visok nivo učešća problematičnih kredita - u julu 18,4 odsto, što je, prema njegovim rečima, vrlo visoko i na regionalnom nivou.

On je precizirao da je kod stanovništva učešće problematičnih kredita 8,2 odsto, a kod privrede 22,1 odsto i dodao da njihovo kretanje zavisi od likvidnosti privrede, kao i privrednog rasta zemlje.

Prema njegovim rečima, situacija će se popraviti kada budemo imali značajnije i stabilnije stope rasta industrijske proizvodnje.

Govoreći o deviznom tržištu, Šoškić je istakao da je ono relativno stabilno, kao i da je dinar u avgustu ojačao 0,5 odsto prema evru, dok prosečan dnevni promet od oko 100 miliona evra ukazuje na visoku likvidnost tog tržišta

autor: IJ izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side