Manje otpremnine, duži rad na određeno
15.09.2011 Beograd

Manje otpremnine, duži rad na određeno

Manje otpremnine, duži rad na određeno foto: Medija centar
Izmenama Zakona o radu planira se produženje maksimalnog trajanja zaposlenja na određeno vreme i skraćenje perioda za koji bi se isplaćivala otpremnina radnicima proglašenima tehnološkim viškom.

Ministarstvo rada i socijalne politike je članovima Socijalno-ekonomskog saveta dostavilo predlog izmena Zakona o radu po kom će poslodavac radniku koji odlazi iz preduzeća isplatiti otpremninu samo za period koji je proveo u toj firmi, a ne za ceo radni staž, rekao je ministar rada Rasim Ljajić za Politiku.

Reč je, naime, o izmeni člana zakona na kojoj je, prema rečima Ljajića, insistirao Međunarodni monetarni fond tokom poslednjih pregovora sa Vladom Srbije.

Ta izmena bi navodno prema tvrdnjama MMF-a mogla da doprinese zapošljavanju novih radnika

Dosadašnja praksa, naime, pokazuje da su poslodavci nerado zapošljavali radnike sa dužim iskustvom iz straha da će ih, ako naprave pogrešnu procenu, njihovo otpuštanje skupo koštati.

Druga promena koja bi trebalo da doprinese zapošljavanju i na kojoj je insistirao MMF je produženje rada na određeno vreme sa maksimalnih godinu dana na tri godine, naveo je Ljajić.

autor: ZM izvor: Politika/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side