29.03.2019 Beograd

Malinari Srbije 5. aprila o otkupnim cenama tog voća sa premijerkom i ministrima

Malinari Srbije 5. aprila o otkupnim cenama tog voća sa premijerkom i ministrima Foto: Pixabay
Proizvođači malina i kupina razgovaraće 5. aprila o problemima u proizvodnji tog voća, otkupnim cenama, uvozu i izvozu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrima trgovine i poljoprivrede, Rasimom Ljajićem i Branisalvom Nedimovićem, kao i sa predstavnicima carine, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

On je kazao da je to uduženje dobilo poziv za razgovor sa premijerkom posle više zahteva upućenih njoj i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na koje im nije do sada odgovoreno, i nakon što su zapretili protestom.

Radović je rekao da proizvođači malina od predstavnika vlasti očekuju odgovor na pitanje da li će otkupljivači prihvatiti proizvođačku cenu koju su izračunali stučnjaci u okviru Saveta za malinu, koji je formirala država, od 139,3 dinara po kilogramu, a sa prevozom i maržom od oko 173 dinara za otkup po kilogramu maline, kao i proizvođačke cene za kupinu od oko 80 dinara, zavisno od sorte.

Proizvođači malina od države očekuju i da ih zaštiti većom kontrolom uvoza i sprečavanjem da se malina iz Bosne i Hercegovine prodaje pod srpskim brendom kao i da se razmotri mogućnost za uvođenje prelevmana (posebnih dažbina) na uvoz tog voća.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side