Mali: Veće plate u javnom sektoru do kraja godine, penzije od 1. januara
05.09.2019 | 09:02h ► 10:10h Beograd

Mali: Veće plate u javnom sektoru do kraja godine, penzije od 1. januara

Mali: Veće plate u javnom sektoru do kraja godine, penzije od 1. januara Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine, kao i da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

"Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jendokratno 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje od 1. januara - videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli", rekao je Mali, gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije.

On je naveo da će do kraja godine biti povećanje plata u javnom sektoru, "vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti", preneo je sajt RTS-a.

Mali je istakao da postoji veliki broj izazova, usporava nemačka ekonomija, evrozona - sve to može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

"Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, "u decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra".

"Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako ali sigurno idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije", rekao je Mali.

Komentarišući pregovore o minimalnoj ceni rada on je rekao da je za 10. septembar zakazana nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES) i da nije reč o jednostavnom rešenju.

"Danas ću imati okrugli sto sa predstavnicima sindikata, a 10. septembra ćemo imati sednicu SES-a, kada očekujemo i konačni dogovor. Mislim da smo došli do tog trenutka da možemo značajno da povećamo cenu rada. Govorim o dvocifrenom rastu. Paralelno sa tim idemo sa rasterećenjem privrede. Prošle godine smo ukinuli doprinose, ove godine imamo dve ili tri varijante o kojima razmišljamo i šta možemo da uradimo", kazao je Mali.

Najavio je dalje smanjenje opterećenja na zarade.

"To smo uradili prošle, uradićemo to i ove godine. Pre dve godine, opterećenje na zarade je bilo 63 odsto, sada je 62 odsto a ukoliko potvrdimo naše obaveze sa MMF, naredne godine biće već 61 odsto", rekao je Mali.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side