30.09.2019 Beograd

Mali: Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju

Mali: Uskoro kraj problematičnim kreditima banaka koje su godinama u stečaju Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali ocenio je da je drugi paket takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita (NPL), koji je danas oglašen, i to ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita (AOD), znak da se uspešno rešava dugogodišnji problem banaka u stečaju.

U saopštenju Ministarstva finansija se podseća da je Agencija za osiguranje depozita danas objavila oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Republike Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijarde evra.

"Suština je da na ovaj način oslobadjamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove. Glavni motiv je da se resursi ponovo aktiviraju, a da se zahvaljujući tome povećava stopa rasta", rekao je Mali.

U junu ove godine, naveo je ministar, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

"Ovo je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su kočili našu privredu mnogo godina", rekao je Mali i dodao da je prodaja spornih potraživanja definisana u programu koji imamo sa Medjunarodnim monetarnim fondom.

Postupak ustupanja portfelja potraživanja će se sprovesti kroz dvofazni proces i to kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

Javnim pozivom je predvidjeno da zainteresovani investitori AOD podnesu izjavu o zainteresovanosti najkasnije do 8. novembra 2019. godine, a dužni su da neobavezujuće ponude podnesu najkasnije do 2. decembra 2019. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Povećano interesovanje za posao u Nemačkoj Povećano interesovanje za posao u Nemačkoj

    Za posao u Nemačkoj ove godine prijavilo se 360 medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera, preko projekta "Triple Win" koji zajednički sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, saopšteno je danas.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side