13.06.2018 | 11:53h ► 15:30h Beograd

Mali: U septembru će se znati koliko će biti povećanje plata

Mali: U septembru će se znati koliko će biti povećanje plata Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je rekao da je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovoreno da do kraja godine bude ukinut zakon kojim su penzije smanjene, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Koliko će iznositi povećenje zarada zaposlenih u javnom sektoru znaće se u septembru, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom dogovora o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om.

On je rekao da je dogovoreno i povećanje penzija za penzionere koji nisu bili obuhvaćeni zakonom o smanjenju penzija.

"U septembru ćemo imati tačnu informaciju koliko fiskalnog prostora i koliko novca imamo kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće", rekao je Mali i dodao da je još rano da se izađe s konkretnim ciframa.

Prema njegovim rečima, MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septemba kada će biti poznato kakvo je stanje u budžetu za 2018. i 2019. godinu.

On je rekao da se očekuje značajno povećanje plata u javnom sektoru i najavio početak reformi platnih razreda i platnog sistema u javnom sektoru.

"Spremni smo da sa tom reformom krenemo u januaru 2019. godine i mislim da će to biti veliki korak napred ka efikasnoj javnoj upravi", rekao je Mali.

On je rekao da je sa MMF-om postignut dogovor o novom savetodavnom programu, u trajanju od 30 meseci, koji Izvršni oobor MMF-a treba da odobri sredinom jula.

"Imali smo teške, ali konstruktivne razgovore sa MMF-om", rekao je Mali i podsetio da je prethodni trogodišnji aranžman završen u februaru.

Mali je rekao da u prva tri meseca ove godine Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

"Do kraja godine naš rast će biti 3,5 ili 3,6 ili 3,7 odsto, što su visoke stope rasta", rekao je Mali.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla da očekuje da će uz pomoć MMF-a održivi rast biti baziran na rastu eksterne tražnje, ali i domaće tražnje, odnosno na investicijama koje će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost.

Dodala je da već treću godinu Srbija ima punu pokrivenost deficita stranim direktnim investicijama, a da se održiv razvoj zasniva na odličnim rezultatima fiskalne politike koji su postignuti koordinacijom svih ministarstava u Vladi Srbije i NBS.

Tabaković je rekla da je nivo problematičnih kredita u bankarskom sektoru Srbije na kraju aprila iznosio je 8,8 odsto, što je najniži nivo otkako se ovaj podatak prati.

Ona je rekla da je prethodni podatak pokazao da je nivo tih kredita bio 9,2 odsto.

Šef Misije međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf je rekao da se već u bužetu za 2018. videlo povećanje javnih investicija i da bi bilo dobro da se to vidi i u 2019. godini, ali da pravi izazov nije u pronalasku novca, već da se te investicije i realizuju.

Mali je naveo da je osnova rasta koji se planira u narednom periodu porast investicija koje se finansiraju iz budžeta i dodao da je važno da se taj iznos povećava.

On je rekao da je poseban aspekt programa sa MMF-om i reforma Poreske uprave, kako bi se modernizovala i kako ne bi bila prepreka rastu privrede.

Mali je rekao da je u toku smanjenje broja filijala Poreske uprave sa preko 170 na ispod 80, kao i da će se ići na to da se broj smanji na 40 ili 45.

On je dodao da je potrebno da se obuče zaposleni Poreskoj upravi, kako bi bili efikasniji i kako bi građani Srbije videli efekte njihovog rada.

Ruf je rekao i da su u toku reforme u Poreskoj upravi i da su rezultai u naplati poreksih prihoda dobri, ali da još treba učiniti puno toga da bi se Poreska uprava u Srbiji podigla na nivo međunarodnih standarda.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side