Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a
23.09.2020 Beograd

Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Foto : Beta/SLOBODAN MILJEVIC
Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

Mali je posle sastanka sa predstavnicima DFC-a novinarima rekao da će u narednih desetak dana biti precizirana garantna šema pomoći srpskim mikro, malim i srednjim preduzećima i da očekuje da uslovi budu povoljniji nego što je bila pomoć Vlade Srbije da bi se prevazišla kriza u poslovanju usled pandemije koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje kakve su bile ponuda DFC-a za garancije kredita firmama u Srbiji, ministar je rekao da je ponuda bila veoma povoljna, ali da je on odbio jer želi da se izbori za bolje uslove.

Garantna šema sa DFC-om, kako je objasnio, obezbediće novac za likvidnost preduzećima i kupovinu nove opreme i tehnologije.

"Osim garantne šeme oni insistiraju da obezbedimo i posebnu liniju zamikro, mala i srednja preduzeća, ali do 500 zaposlenih, za njihov dalji razvoj. Na taj način smanjuje se rizik ulaganja, a privrednici dobijaju kredibilitet koji im je potreban da razvijaju i otvaraju nova tržišta", kazao je Mali.

Na sastanku je, kako je rekao, razgovarano i o projektima iz programa "Srbija 2025" u vrednosti 14 milijardi evra, kojim je predviđena izgradnja auto-puteva i železničkih pruga, kao i druge infrastrukture.

"Važno je što su predstavnici DFC-a zainteresovani da daju podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju i otvore fabrike", rekao je Mali i dodao da Amerikanci žele da pomognu Srbiji u razvoju finansijskog tržišta i obezbede i druge finansijske instrumente, kako bi se obezbedili dodatni izvori finansiranja.

Mali je podsetio da ranije projektovano da će privredni rast Srbije ove godine biti minus jedan ili nula, ali da najnovije projekcije pokazuju "da smo bliže nuli".

"Po tome ćemo biti, ako ne prvi, onda među prve tri zemlje u Evropi", rekao je Mali.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivan Sekulović: Siromašne države kao Srbija nisu potrebne Evropskoj uniji Ivan Sekulović: Siromašne države kao Srbija nisu potrebne Evropskoj uniji

  Države sa visokom stopom apsolutnog siromaštva, odnosno velikim brojem stanovnika koji ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe, nisu potrebne Evropskoj uniji kao dodatni teret, rekao je danas saradnik Fondacije Centar za demokratija Ivan Sekulović.

 • MK Rizort uveo fleksibilne uslove rezervacije sa kovid garancijom MK Rizort uveo fleksibilne uslove rezervacije sa kovid garancijom

  Kompanija MK Rizort (MK Mauntain Resort) objavila je danas da je uvela fleksibilnje uslove rezervacije sa kovid garancijom, koja podrazumeva refundaciju uplaćenih sredstava u celosti, te da je mesec i po dana pred otvaranje zimske sezone, hotel "Grand" na Kopaoniku spreman da primi goste.

 • Predlozi za oporavak industrije piva Predlozi za oporavak industrije piva

  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije Kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane.

 • Vladimir Vučković dao ostavku na mesto člana Fiskalnog saveta Vladimir Vučković dao ostavku na mesto člana Fiskalnog saveta

  Vladimir Vučković podneo je ostavku na mesto člana Fiskalnog saveta Srbije zbog odlaska na novi posao u privatnom sektoru, potvrđeno je danas u tom nezavisnom telu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side