14.12.2019 Beograd

Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu

Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su povećanjem kreditnog rejtinga potvrđeni dobri rezultati Srbije i dodao da će se na taj način zemlja još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i tako brže stići do investicionog rejtinga.

Rejting agencija Standard and Poor's povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+" i ocenila izglede za dalje povećanje rejtinga kao pozitivne, što je snažan signal da su i u narednom kraćem roku moguća dalja povećanja kreditnog rejtinga, saopštila je u petak Narodna banka Srbije (NBS).

"Oni posebno pohvaljuju što spuštamo nivo javnog duga, i što smanjujemo udeo dolarskog duga, i to pre svega zahvaljujući uspešnom emitovanju evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. Osim toga, hvale i naše fiskalne rezultate, odnosno suficit u budžetu, kao i nivo stranih direktnih investicija, što je nama posebno važno", navodi se u pisanoj izjavi Malog.

Mali je istakao da je poboljšani kreditni rejting važna vest za sve građane Srbije, ali i za preduzeća i privredu uopšte jer će za građane znači niže kamatne stope i bolje uslove finansiranja preduzeća.

On je dodao da je poboljšanjem kreditnog rejtinga Srbije prepoznata obrazovana radna snaga u Srbiji, povoljni uslovi za strana ulaganja i razne poreske olakšice.

"Srbija je sada stabilno i predvidivo tržište, a stalnim unapređenjem usluga, poput konstantne digitalizacije sa ciljem pojednostavljenja registracije privrednika, ili izdavanja dozvola za gradnju, ubrzavamo procedure i činimo da se i domaći i strani investitori mogu da funkcionišu bez tenzija i suvišne birokratije", zaključio je Mali.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side