Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora
19.11.2019 Beograd

Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora

Mali: Povezivanjem sa Juroklir bankom do većeg broja investitora Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali sastao se danas sa predstavnicima Juroklir banke (Euroclear Bank), jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti i izrazio želju za boljim povezivanjem sa ovom finansijskom organizacijom.

Kako je istakao, cilj saradnje bio bi da Srbija bude bolje pozicionirana na globalnom tržištu, da dobije veće poverenje i više investitora i da dodatno razvije domaće tržište kapitala.

U saopštenju se navodi da se razgovori o pristupanju Juroklir banci vode od 2017. godine, a do konkretnog napretka došlo je poslednjih meseci.

Trenutno, saradnja se ogleda pre svega u povezivanju dva registra za saldiranje domaćih hartija, pri čemu, strani investitori koji trguju preko računa Juroklira saldiraju transakcije u Juroklir, dok dosadašnji investitori i domaći investitori, saldiranje vrše preko domaćeg centralnog registra.

Prema trenutno važećim propisima, da bi nerezident trgovao na domaćem tržištu, potrebno je da otvori posebne kastodi račune kod domaćih poslovnih banaka što iziskuje veće troškove i duži vremenski period.

Uz podršku Juroklira se postiže lakše ulaganje novih investitora, veća likvidnost na sekundarnom tržištu, smanjuju se troškovi zaduživanja zbog stabilnije baze investitora, kao i veći promet na primarnom i seknudarnom tržištu.

U saopštenju Ministarstva finansija je navedeno da je Mali podsetio svoje sagovornike da je Srbija nedavno ostvarila veliki skok na međunarodnom tržištu kada je izašla sa svojim obveznicama.

"Poslednji put smo to uradili 2013. godine, a samo u ovoj godini smo imali dve uspešne emisije obveznica. Pre desetak dana prodali smo 550 miliona evra po stopi prinosa od 1,25 odsto. To je najniži prinos ikada ostvaren na obveznice Republike Srbije emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu", istakao je Mali.

Ministar finansija smatra da je povezivanje sa Juroklir bankom dobra preporuka da se postigne bolji investicioni rejting na međunarodnom tržištu kapitala.

"Naš cilj je da ekonomiji Srbije obezbedimo investicioni rejting, što će omogućiti da nas međunarodni ulagači posmatraju iz perspektive zemlje gde je njihov kapital siguran", kazao je on i podsetio da je nedavno rejting agencija 'Fič' povećala kreditni rejting sa BB na BB+ sa stabilnim izgledom.

Кako je istaknuto u saopštenju, Juroklir banka uživa veliko poverenje investitora i poseduje veliki porftolio.

Za saradnju sa ovom organizacijom važe strogi kriterijumi, ali je Srbija, kao je navedeno, sada spremna da ih ispuni.

Na sastanku je istaknuto da su radi ostvarivanja ovog partnerskog odnosa i stvaranja pretpostavki za dublju saradnju potrebne izmene regulativnog ovkira, pre svega Zakona o tržištu kapitala i Zakona o javnom dugu.

Ministar je podsetio i da je nedavno "Fajnenšel Tajms" rangirao Srbiju kao broj jedan po privlačenju direktnih stranih investicija i da u prvih osam meseci ove godine Srbije ima 40 odsto više stranih investicija nego u istom periodu prošle godine.

"Procenjujemo da će strane investicije u 2019. godini premašiti bruto iznos od 3,7 milijarde evra. To će biti rekordni priliv, ako posmatramo period od 2007. godine", napomenuo je Mali.

Ukazao je i da treću godinu zaredom Srbija ostvaruje suficit u budžetu, te da je na kraju oktobra ove godine on iznosio 64,8 milijardi dinara, što je za 16,2 milijarde dinara bolje od plana predviđenog rebalansom budžeta.

Dodao je i da se javni dug konstatno smanjuje, te je za nekoliko godina sa preko 70 procenata spušten na nivo od 52 odsto BDP-a.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja