20.05.2019 Beograd

Mali: Početkom juna tender za privatizaciju Komercijalne banke

Mali: Početkom juna tender za privatizaciju Komercijalne banke Foto: print screen
Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će najkasnije početkom juna biti objavljen javni poziv za privatizaciju, odnosno pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku u kojoj država ima udeo od oko 42 odsto.

"Država polako izlazi iz vlasništva u bankarskom sektoru i ostala nam je još samo Poštanska štedionica", rekao je Mali na konferenciji o digitalnom bankarstvu i podsetio da je pre deset dana zavšena prodaja državnog manjinskog udela u Jubmes banci.

On je istakao da je bankarski sistem u Srbiji potpuno stabilan deo finansijkog sistema koji je osnova za rast domaće ekonomije.

Dodao je da se proces konsolidacije u tom sektoru uveliko odvija i da veliki broj manjih banaka menja vlasnika jer ih kupuju veće banke.

Prema rečima ministra finansija, kada konsolidacija bankarskog sektora bude završena biće stvoreni uslovi za potpunu digitalizaciju, a na tržištu će biti uspešne banke koje imaju bolji IT sistem i jeftinije izvore finansiranja.

Mali je rekao da je Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delegacija sutra završava posetu Srbiju, procenio da će stopa rasta srpske ekonomije ove godine biti najmanje 3,5 odsto.

"Predviđanja MMF-a i Svetske banke su da će srpska ekonomija najbrže rasti u regionu u naredne četiri godine", istakao je on.

Kako je dodao, životni standard građana je prošle godine, mereno prema BDP-u po glavi stanovnika, bio oko 7.200 dolara, a projektovano je da 2023. godine bude 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

"Vladi Srbije je sledeći najveći izazov da obezbedi aktraktivno tržište što će da se uradi održavanjem makroekonomske stabilnosti i završetkom fiskalne konsolidacije", rekao je Mali.

Država će se orjentisati, kako je objasnio, na rast i kako da ga pospeši, a sledi povećanje plata i penzija, odnosno povećanje lične potrošnje, kao i veća ulaganja u kapitalne investicije.

Ministar je podsetio da su izdvajanja za kapitalne investicije ove godine povećana na 220 milijardi dinara i dodao da se razmatra da naredne godine budu projektovane na više od 250 milijardi dinara.

"Nastavićemo sa projektom smanjenja opterećanja na zarade", rekao je Mali i naveo da je prošle godine ukinut doprinos za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto i da očekuje da u narednoj godini dodatno bude smanjeno poresko opterećenje za jedan procenat.

Po njegovim rečima, digitalizacija i uvođenje eUprave su prioriteti Vlade Srbije i to da što veći broj usluga bude onlajn, kako bi se uštedelo vreme i smanjili troškovi privrede i građana.

Mali je najavio uvođenje 5G sistema početkom naredne godine.

"Završili smo Date centar u Beogradu, a očekujemo da uskoro počne izgradnja takvog centra u Kragujevcu. Sve je to bitno da Srbija ne propusti četvrtu industrijsku revoluciju", rekao je ministar finansija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno.

 • Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak

  Radna grupa koja raspravlja o stanju Pošti Srbije ni u nastavku današnje sednice u Vladi Srbije nije postigla dogovor o povećanju zarada zaposlenih u tom javnom preduzeću, saznaje agencija Beta od radnika koji su u štrajku.

 • Trostruki rekord za Hemofarm Trostruki rekord za Hemofarm

  Hemofarm, regionalni lider u farmaceutskoj industriji, ovu 2019. godinu završava sa maksimalnim učinkom: kompanija je postigla novi rekord u obimu proizvodnje koji je pojačala sa rekordnom brojem proizvoda koji nastaju u njenim pogonima i rekordnom prodajom, istaknuto je na svečanom koktelu koji je Hemofarm upriličio za prijatelje, partnere i saradnike.

 • Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će danas usvojeni set poreskih zakona doprineti daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side