Mali: Otvaranjem Poglavlja 4 do slobodnijeg tržišta kapitala
10.12.2019 Beograd

Mali: Otvaranjem Poglavlja 4 do slobodnijeg tržišta kapitala

Mali: Otvaranjem Poglavlja 4 do slobodnijeg tržišta kapitala Foto: print screen
Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da najavljeno otvaranje Poglavlja 4 – slobodno kretanje kapitala, u pregovorima sa Evropskom unijom, predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji, saopštio je njegov kabinet.

Najavljeno je da će večeras Poglavlje 4 biti otvoreno na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, u Briselu.

"Ovo je veliko priznanje za našu zemlju i potvrda dobro sprovedenih ekonomskih reformi. Danas pričamo o slobodnom kretanju tržišta kapitala i reformi finansijskog tržišta, dok je to ranije bilo nezamislivo", rekao je Mali na sednici Odbora Skupšine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

On je dodao da svi ekonomski indikatori pokazuju da su najteže mere sprovedene, da je završena fiskalna konsolidacija, a da unapređenje privrednog ambijenta vodi do razvoja tržišta kapitala.

Poglavlje 4 je jedno od osam poglavlja u pregovorima sa EU koja se odnose na oblast finansija, a šesto koje se otvara.

Mali je rekao da će se raditi na tome da se što pre steknu uslovi za otvaranje preostala dva - Poglavlje 16, koje se odnosi na poreze, odnosno akciznu politiku, i Poglavlje 8, koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

Mali je rekao da je veoma važno za otvaranje Poglavlja 4 bilo usvajanje Zakona o finansijskim i alternativnim finansijskim fondovima, i drugih zakona koji su usvojeni u prethodnom periodu.

Na sednici Odbora, na kojoj su se razmatrali Predlozi zakona o završnim računima budžeta od 2002. do 2018. godine, ministar je rekao da se kroz transparentan proces, javnost upoznaje kako se trošio novac u prošlosti, čime će posle 17 godina biti uspostavljena dobra budžetska praksa.

"Završni računi su važni, jer građani vide kako su planirana sredstva trošena, to je pitanje transparentnosti i dobre budžetske prakse, da se posle usvajanja budžeta usvoji i završni račun, da bi se videlo na koji način su potrošena javna sredstva", rekao je Mali i dodao da će se sledeće godine, uz Predlog zakona o budžetu, naći i završni račun.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je kazao da je pripremljena analiza trošenja novca od 2002. godine do danas, te da je primetno da je posle turbulentnog perioda i ekonomske krize 2008. godine, kao i problema od 2011. do 2013. godine, postepeno došlo do stabilizacije, što se ogleda u smanjenju javnog duga i rastu prihoda.

"Plan prihoda budžeta iz 2002. godine bio je 2,8 milijarde evra, a 2018. godine 9,97 milijardi evra. Dakle, raste ekonomija i raste budžet, naravno, veći su nam i rashodi. Naše je opredeljenje da osim povećanja plata i penzija idemo na još više investicija, da gradimo nove puteve, nove mostove, tunele, zato smo i planirali Nacionalni investicioni plan i od toga nećemo odustati", istakao je Mali.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side