Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata
15.10.2019 | 13:53h ► 14:50h Beograd

Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata

Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata Foto: Z. Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da povećanje penzija naredne godine, koje će se računati prema novoj metodologiji, verovatno neće biti manje od pet procenata.

On je na konferenciji za novinare podsetio da će se rast penzija obračunavati po novom, takozvanom švajcarskom modelu, prema kome će povećanje zavisiti od visine inflacije i visine prosečne plate.

"Sada kada pogledate inflaciju i rast prosečnih plata to je već na 5 do 5,1 odsto. Videćemo kako će podaci izgledati narednih nedelja, ali ispod tog nivoa neće biti", rekao je on.

Ukazao je da penzioneri kroz primenu te formule imaju jasno definisan način i metodologiju povećanja penzija i predvidivost.

"Kroz primenu ovog modela obezbeđujete makroekonomsku stabilnost i ni na koji način ne ugrožavate stabilnost javnih finansija. To je pobednički model i za najstarije građene, ali i obezbeđuje stabilnost budžeta na dugi rok", kazao je on.

Šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Кes Martejn kazao je da MMF pozdravlja prelazak Srbije na taj predvidivi sistem povećanja penzija.

"Smatramo da je švajcarska formula koja se nalazi u osnovi ovog sistema pravičan i održiv pristup", rekao je on.

 

Rast BDP-a Srbije ove godine od 3,5 odsto potvrdio i MMF

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potvrdio je danas da će rast BDP-a Srbije ove godine biti 3,5 odsto, ističući da je pri toj projekciji rasta ostao i Međunarodni monetarni fond (MMF), dok će naredne godine, saglasni su, rast biti četiri procenta.

"U julu je stopa rasta ekonomije bila 4,4 odsto, u avgustu 3,8 odsto i na dobrom smo putu da ostvarimo rast od 3,5 odsto ove godine", kazao je Mali na konferenciji za novinare, nakon završetka treće revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

Dodao je da bi rast mogao biti i malo veći od 3,5 odsto i pored eksternih opasnosti, poput mogućih trgovinskih ratova Kine i Amerike, Amerike i EU, kao i usporavanja ekonomija Nemačke i Italije, koje su među najvećim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

Istakao je i da je u prvih devet meseci ostvaren suficit u budžetu od 49,9 milijardi dinara, a planiran je deficit od 13,3 milijarde, što, kako je naveo, znači da je rezultat bolji za više od 62 milijarde dinara od planiranog.

"Zbog toga je urađen i rebalans budžeta i višak novca koji smo zaradili usmerli i ka većim kapitalnim investicijama i povećanju plata u javnom sektoru i isplati jednokratne pomoći penzionerima", kazao je on.

Mali je naglasio i da do kraja ove godine javni dug neće preći 51,3 odsto BDP-a.

"Realni rast zarada u prvoj polovini ove godine bio je 7,3 odsto i to je prevashodno vođen rastom zarada u privatnom sektoru", rekao je Mali i dodao da očekuje da će rast plata u javnom sektoru uticati na to da da prosečne plate u Srbiji u decembru dostignu iznos veći od 500 evra.

Kako je naveo, Vlada Srbije je sa MMF-om radila na nizu reformi, pa je tako usvojen Zakon o alternativnim investicionim fondovima, izmenjen je Zakon o investicionim fondovima, a do kraja godine biće završena i Strategija razvoja tržišta kapitala, koje će omogućiti diversifikaciju i veći broj izvora finansiranja privrede.

"Usvojene su izmene Zakona o osiguranju depozita, čime je ostvaren još jedan cilj definisan sa MMF-om, a važno je i da je prodat prvi paket loših potraživanja starih kredita u iznosu od 240 miliona evra, kao i da je izašao još jedan poziv za prodaju portfelja tih potraživanja, nominalne vrednosti od 1,8 milijardi evra", kazao je Mali.

Dodao je kako je važno da se nastavi sa tim i očiste bilansi Agencije za osiguranje depozita, kako bi se oni posvetili upravu osiguranju depozita.    

"U dogovoru sa MMf-om je formirana i Komisija za kapitalne investicije, koju predvodi predsednica Vlade Srbije, a usvojena je i metodologija za upravljanje kapitalnim investicijama", podsetio je on.

Prema njegovim rečima, formirana je i jedinica za upravljanje fiskalnim rizicima u Minisatrstvu finansija koje će sagledavati faktore rizika u zemlji i inostranstvu, kako bi moglo da se reaguje na pravi način i smanje eventualni negativni efekti.

 

Primena novog sistema plata u javnom sektoru od janara 2021.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da očekuje punu implementaciju novog sistema plata u javnom sektoru od januara 2021. godine, a usvajanje uredbe u vezi sa koeficijentom zarada u javnom sektoru u drugoj polovini naredne godine.

"Ako se želi bolje zdravstvo i prosveta i efikasnija javna uprava moramo da zapošljavamo ljude i da ulažemo u njihovu obuku. To će biti sistem čije se usvajanje očekije naredne godine, a čija će implementacija krenuti od  januara 2021. godine", rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Podsetio je i da Zakon o maksimalnom broju zaposlenih prestaje da važi do kraja ove godine zbog čega će Vlada Srbije zajedno sa MMF i Svetskom bankom, tokom naredne godine definisati novu metodologiju koja će biti u vezi sa zaopšljavanjem.

To bi, kako je naveo, trebalo da podstakne zapošljavanje u javnom sektoru onih kadrova koji su neophodni, a da sa istovremeno održi kontrola po pitanju broja zaposlenih u javnom sektoru.

 

Ulaganje Folksvagena u Srbiju bilo bi od velikog značaja za zemlju

Ministar finansija Srbije Siniša Mali nije želeo da danas komentariše navode da je Folksvagen odustao od izgradnje fabrike u Turskoj i mogućnost da se ona gradi u Srbiji, ali je istakao da bi za zemlju bilo od velikog značaja kada bi mogao da privuče tu investiciju. 

"Ne želim da komentarišem te navode, jer su takve investicije uvek predmet ozbiljne analize i pregovora. Za nas bi bilo od najvećeg značaja da se privuče i ta fabrika", kazao je Mali na konferenciji za novinare.

Dodao je da Srbija treba da pokaže da je pouzdan partner i ocenio da je važno to što Srbija ima sve bolji kreditni rejting, što ulaže u infastrukturu i smanjuje rizik ulaganja.

"Razgovaramo sa velikim brojem investitora svaki dan i trudimo se da ih privučemo", kazao je Mali.

 

Predlog budžeta za narednu godinu za desetak dana

Vlada Srbije izaći će sa predlogom budžeta za 2020. godinu u narednih desetak dana, izjavio je danas ministar finansija Srbije i naglasio da će biti razvojni.

"Prioritet naredne godine biće investicije, pre svega u infrastukturu", rekao je Mali na konfetenciji za novinare povodom završetka razgovora tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je boravio u Srbiji radi razgovora o trećoj reviziji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

On je kazao da je novac izdvojen za Moravski koridor, za deonicu Pojate-Preljina, gradnju autoputa Beograd-Sarajevo, brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, za obilaznicu oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka, saobraćajnicu Novi Sad-Ruma i velike investicije u želiznicu, pre svega u rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Dodao je da MMF očekuje da stopa privrednog rasta naredne godine bude četiri odsto "a da projektovani deficit od 0,5 odsto BDP u budžetu obezbedi kontinuirano smanjenje javnog duga".

Mali je rekao da je dogovoreno i dalje smanjenje opterećenja zarada i podsetio da su porezi i doprinosi smanjeni sa 63 odsto na 62, a da će naredne godine iznositi 61 odsto.

On je kazao da država želi da što manje optereti privredu kako bi bila konkurentnija, a njen rast veći.

Podsetio je da će plate u javnom sektoru naredne godine biti veće od 8 odsto do 15 odsto, kao i da će od 1. januara početi primena švajcarskog modela za izračunavanje visine penzija prema kojoj će 50 odsto rasta zavisiti od inflacije a ostatak od rasta prosečne plate.

Izarzio je nadu da će se penzije povećavati bez ugrožavanja makroerkonomske stabilnosti i podsetio da se od 1. januara ukida zakon o smanjenju plata u javnim preduzećima i lokalnim samoupravama što će obezbediti da se plate povećaju minimum pet odsto.

Mali ja kazao i da će od 1. januara minimalna cena rada biti povećana sa 27.022 dinara na 30.022 dinara.

 

Srbija na pragu još jedne rekordne godine po direktnim stranim investicijama

Srbija je za sedam meseci ove godine privukla 2,3 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas Siniša Mali.

"To znači da smo na pragu još jedne rekordne godine", kazao je mali na konferenciji za novinare.

On je podsetio i da je časopis "Fajnenšl tajms" nedavno Srbiju proglasio za svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija i po broju investicija, a radi se o 107 projekata u 2018, kao i po ukupnom iznosu ulaganja od 5,8 milijardi dolara.

 

Obavezujuće ponude za Komercijalnu banku do drugog decembra

Ministar finansija Srbije rekao je da se do 2. decembra očekuju obavezujuće ponude za nalaženje strateškog partnera za privatizaciju Komercijalne banke.

"Očekujemo da sva četiri ponuđača koja su dala neobavezujuće ponude dostave i obavezujuće ponude", kazao je Mali novinarima u Vladi Srbije.

On je rekao da bi nakon tog datuma za dva-tri dana obavezujuće ponude trebalo da budu otvorene i tada će se znati da li je pronađen partner za Komercijalnu banku.

"U toku je analiza poslovanja banke", rekao je Mali.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.10.2019, 18:41h Zombi

    Verovatno...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side