Mali: Novi paket ekonomskih mera za očuvanje radnih mesta i privredne aktivnosti
30.07.2020 Beograd

Mali: Novi paket ekonomskih mera za očuvanje radnih mesta i privredne aktivnosti

Mali: Novi paket ekonomskih mera za očuvanje radnih mesta i privredne aktivnosti Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da je današnje usvajanje pravnog okvira za sprovođenje drugog paketa ekonomskih mera izuzetno značajan korak države koji će omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama virusa korona.

"Ukupan paket je vredan 66 milijardi dinara i podrazumeva isplatu 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, kao i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec", objasnio je on odluke Vlade Srbije o dodatnoj pomoći privredi.

Mali je dodao da se novi paket mera nadovezuje na prethodni, za koji je izdvojena 5,1 milijarda evra, a da je i Narodna banka Srbije izašla u susret građanima i privredi sa novim moratorijumom na plaćanje kredita za dva meseca.

"Mikro, mala i srednja preduzeća, koja su dobila minimalnu zaradu u julu, ne treba da se prijavljuju za nove mere, jer će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu, kao i u septembru za svoje zaposlene. Nastojali smo da to bude jednostavan proces. Ukoliko neko ne želi pomoć države, taj novac može da vrati u trezor Republike Srbije", istakao je ministar.

Dodao je da će prvih 60 odsto prvog minimalca za zaposlene biti na računima poslodavaca do 10. avgusta, dok je druga uplata planirana za septembar.

Preduzećima koja su osnovana posle 15. marta ove godine, zaključno sa 20. julom 2020, omogućeno je da se prijave za pomoć.

"Oni moraju da se prijave i popune PPP-PD obrazac da bi u septembru dobili dve minimalne zarade. S obzirom da je prijavljivanje tokom avgusta, zbog toga će u septembru dobiti dve minimalne zarade, kako je i obećano", naveo je Mali i dodao da je važno da se i novoosnovanim preduzećima da mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa mera Vlade Srbije.

Ministar je napomenuo da je uslov za dobijanje pomoći države neotpuštanje više od 10 odsto radnika, tri meseca posle dobijanja poslednje uplate.

Planirano je i da preduzeća iz kategorije velikih pravnih subjekata dobiju pomoć države u vidu 50 odsto minimalne zarade za one radnike koji su imali odluku o prekidu rada i ta preduzeća već imaju ustaljenu proceduru da se do 15. u mesecu prijave sa listom zaposlenih kojima je rad prekinut, kako bi ostvarili pravo na direktna davanja.

"Država Srbija pokazuje koliko je stabilna, koliko novca imamo, da su naše javne finansije u izuzetno dobrom stanju. Sutra ćemo imati i podatke o prilivu PDV-a, kao i o ostalim prilivima u naš budžet, ali već sada mogu da kažem da očekujem mnogo bolji rezultat, ne samo u odnosu na rebalans budžeta iz aprila ove godine, već i u odnosu na inicijalni budžet za 2020. godinu, koji je usvojen u novembru prošle godine", istakao je Mali.

Precizirao je da je za pomoć privredi i građanima ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i istakao da su penzije i plate u javnom sektoru stabilne.

"U ovom trenutku održavamo potpunu stabilnost. Kurs se u poslednjih par meseci i pored najveće ekonomske krize u svetu ikada, nije promenio. Stabilnost se zadržala, inflacija nije porasla, kao što je to bio slučaj u nekim prethodnim krizama. Zadržana je makroekonomska stabilnost, prvi paket mera je bio na vreme i sva obećanja koja smo dali su ispunjena", istakao je Mali.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side