Mali: Nema monopola u izdavanju licenci računovođama
03.10.2019 Beograd

Mali: Nema monopola u izdavanju licenci računovođama

Mali: Nema monopola u izdavanju licenci računovođama Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da nije monopol to što su trenutno samo dve organizacije iz Srbije članice Međunarodne federacije računovođa koje će u Srbiji moći da izdaju licence za obavljanje tog posla.

Mali je u Skupštini Srbije tokom rasprave o Predlogu zakona o računovodstvu rekao da u svetu postoji 178 organizacija članica te federacije i da će oni koji to žele kod svih njih moći da dobiju licencu.

On je kazao da u Srbiji trenutno postoje samo dve organizacije koje su članice federacije i da ako se pojavi još neka takođe će moći da daje licence.

On je naglasio da se licenca može dobiti i kod drugih organizacija u svetu koje su članice Međunarodne federacije računovođa.

"U nekom pređašnjem zakonu imali ste monopol. Mi smo želeli upravo taj monopol da izbegnemo", rekao je ministar.

On je dodao da je predloženo rešenje najbolje i da daje profesionalcima iz te oblasti mogućnost izbora uz kvalitet koji je definisan upravo time što je organizacija koja daje licencu članica Međunarodne federacije.Boljim finansijskim izveštavanjem do stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je cilj predloženih zakona o računovodstvu i reviziji podizanje nivoa kvaliteta finansijskog izveštavanja u Srbiji, što je jedan od preduslova za stvaranja boljeg i poslovnog ambijenta u zemlji za podsticaj razvoja domaće privrede i privlačenje potencijalnih stranih investicija.

Obrazlažući predložene zakone u Skupštini Srbije Mali je rekao da je Predlogom zakona o računovodstvu predviđeno uvođenje elektronske fakture od 1. januara 2022. godine.

"Obaveza preduzetnicima da fakture, račun i računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku će pojednostavi i skratiti vreme za obavljanje ovih poslova i obezbediti brži povraćaj PDV", rekao je Mali.

On je kazao da je predviđeno da registar pružalaca računovodstvenih usluga počne da radi 1. januar 2021. godine, a pravna lica, preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge imaju rok od tri godine od stupanja zakona na snagu da usklade poslovanje sa odredbama ovog zakona.

Ministar je rekao da će Komora ovlašćenih revizora izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad dok će registar voditi Agencija za privredne registre.

Kako je objasnio, biće zabranjeno krivično osuđivanim pravnim licma i sa njima povezanim licima i saradnicima da budu osnivači i vlasnici firmi koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Istakao je da će javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrola kvaliteta nad radom revizorske struke biti objedinjeni u okviru jedne institucije - Komisija za hartije od vrednosti.

"Predloženo rešenje je u skladu sa zahtevima EU regulative i najboljom praksom. Sada se ovaj postupak odvija u tri institucije - Komori ovlašćenih revizora, Odboru za javni nadzor nad obavljanjem revizije i Ministarstvu finansija", istakao je Mali i ocenio da će proces od početka kontrole kvaliteta rada revizora do krajnjeg rezultata biti kraći nego što je to bio slučaj do sada.

Govoreći o Predlogu zakona o kontroli državne pomoći Mali je rekao da su osnovni ciljevi tog zakona jačanje transparentnosti prilikom dodele te pomoći i efikasnija kontrola.

Naveo je i da se zakon donosi radi ispunjavanje jednog od uslova iz pregovaračkog poglavlja 8 koji se odnosi na konkurenciju.

Ministar je rekao da se predloženim zakonom obezbeđuje nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći i da će ta komisija steći status pravnog lica, raspolagati spostvenim budžetom i za svoj rad odgovarati Skupštini Srbije.

"Komisija će sprovoditi analize dodeljene i instrumenata državne pomoći, ali će i sačinjavati godišnji izveštaj o dodeljenoj državnoj pomoći, godišnji izveštaj o popisu šema državne pomoći. Moći će da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava", rekao je Mali.

 

Spisak 100 najvećih poreskih dužnika u Srbiji biće objavljen do kraja godine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će do kraja godine biti objavljen spisak 100 najvećih poreskih dužnika.Mali je u Skupštini Srbije rekao da je zakonska obaveza objavljivanje te informacije jednom godišnje, te da će spisak biti objavljen u narednih nekoliko nedelja, a sigurno do kraja godine.

Ministar je to izjavio pošto je samostalni poslanik Miladin Ševarlić tražio podatke o poreskim dužnicima, a Mali mu je poručio da kada spisak bude objavljen, onda će moći da polemišu.

Ranije je Poreska uprava redovno objavljivala liste najvećih poreskih dužnika.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side