17.04.2019 Beograd

Mali na Londonskoj berzi pozvao investitore da ulažu u Srbiju

Mali na Londonskoj berzi pozvao investitore da ulažu u Srbiju Foto: Beta, Ministarstvo finansija
Ministar finansija Siniša Mali danas je na Londonskoj berzi predstavio ekonomsku politiku Vlade Srbije, njene makroekonomske rezultate i investicioni potencijal i pozvao investitore iz celog sveta da ulažu u Srbiju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Na berzi u Londonu se održava konferencija koja je posvećena Centralnoj i Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Mali je ocenio da je Srbija mnogo toga uradila u oblasti ekonomije u poslednje četiri godine.

"Srbija je poslednjih godina postala najatraktivnija investiciona destinacija u regionu, a prošle godine je privukla 3,5 milijardi evra investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 milijardi evra", naveo je on.

Ministar je ukazao da Srbija tri godine zaredom ostvaruje suficit u budžetu, javni dug je na nivou od oko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a njegov rast je u prošloj godini iznosio 4,3 odsto.

On je dodao da je Srbija diverzifikovala bazu investitora i da je otvorena ka tržištima širom sveta.

"Srbija je na putu ka EU, ali su nam osim evropskih, važna i druga tržišta. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Кazahstanom, Turskom, a to nam daje prednost u odnosu na ostale evropske zemlje. Poslednjih godina imamo i veoma velika ulaganja iz Кine", kazao je Mali.

Ministar je rekao da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting, kao i da je napravljen jasan plan kako bi se to dogodilo u naredne dve godine.

Кada je reč o glavnim ciljevima Srbije za budućnost, Mali je naveo da su to finansijska stabilnost i dalji rast privrede.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs biće 117,9120 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja Moravskog koridora, "najznačajnijeg autoputa uz Koridor 10 za Srbiju", može da počne na leto.

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side