Mali: Milionske uštede iz obveznica sa nižom kamatnom stopom
06.11.2019 Beograd

Mali: Milionske uštede iz obveznica sa nižom kamatnom stopom

Mali: Milionske uštede iz obveznica sa nižom kamatnom stopom Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su ostvarene milionske uštede od prodaje preostalog dela ranije emitovanih obveznica na Londonskoj berzi, te da će se uz pomoć takvih akcija na međunarodnom finansijskom tržištu skuplji krediti zameniti jeftinijim.

On je u saopštenju ocenio da je to odraz odgovornosti Vlade prema građanima Srbije i da ušteda na kamatama na deset godina iznosi 530 miliona evra.
"Republika Srbija je juče ostvarila veliku pobedu na međunarodnom finansijskom tržištu, gde smo emitovali desetogodišnju obveznicu u iznosu od 550 miliona evra, i ostvarili kamatnu stopu, odnosno prinos, od 1,25 odsto. Reč je o velikoj pobedi i istorijskom trenutku jer smo ostvarili nikad nižu kamatnu stopu prilikom njihove prodaje, a to je važna vest jer se skuplji krediti zamenjuju jeftinijim, a javni dug se ne povećava", rekao je Mali.

Mali je dodao da je namera da se ekonomskim reformama i kroz smanjenje rizika zemlje i ulaganja smanjuju kamatne stope na hartije od vrednosti.

"Mi ćemo sa tom politikom nastaviti. Stare kredite zamenjujemo novijim jeftinijim, bez podizanja javnog duga, i na taj način štedimo novac i pokazujemo odgovornost prema građanima Srbije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tim novcem će biti isplaćen dug u dolarima koji dospeva u februaru, a ta pozajmica je uzeta po značajno većoj stopi od 4,9 odsto, a tako će biti i smanjeno učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu.

"Ono što je posebno važno je to što isplaćujemo dug koji nam dospeva u februaru naredne godine, a koji nam je u dolarima. Mi ćemo na ovaj način učešće duga u dolarima spustiti na ispod 20 odsto. Na početku ove godine učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu je bilo 26 odsto. Sada idemo na ispod 20 odsto što i jeste naš cilj, da smanjimo rizik jer na oscilacije dolara ne možemo da utičemo. U redu je imati dug u evrima, dinarima, mala raspodela duga u raznim valutama je dobra, ali ne kolika je bila nekada", rekao je ministar.

Mali je dodao da je 2016. godine trošak kapitala bio mnogo veći, te da je prosečna ponderisana kamatna stopa iznosila 4,5 odsto, a da je sada sa ovom emisijom ona 3,27 odsto.

"Na naš celokupan dug danas trošak na kamate je 3,27 odsto umesto 4,5 odsto. To su milionske uštede za naš budžet, umesto da plaćamo skupe kamate i kredite mi ih sada vraćamo. Otvaramo prostor i za povećanje plata i penzija, za više inesticija u infrastrukturne projekte i na takav način pokazujemo koliko se na ozbiljan način bavimo javnim finansiama", istakao je on.

Ukazao je da nikada niža kamatna stopa na hartije od vrednosti Republike Srbije nije ostvarena.

"Ovo je još jedna velika potvrda uspeha ne samo ekonomskih reformi nego sigurnosti i poverenja koje strani investitori imaju kad ulažu u Srbiju. Na aukciji smo imali preko 150 najvećih investicionih fondova, penzionih fondova, osiguravajućih kuća, koje su htele da ulažu u naše hartije. Tri puta je bila veća tražnja nego što je bila ponuda", istakao je Mali.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side