Mali: Komercijalna banka prodata po najboljoj mogućoj ceni
29.02.2020 Beograd

Mali: Komercijalna banka prodata po najboljoj mogućoj ceni

Mali: Komercijalna banka prodata po najboljoj mogućoj ceni Foto: Beta/Ministarstvo finansija/Andrija Vukelić
Komercijalna banka je u protekloj deceniji u proseku ostvarivala 27 miliona evra profita, zbog čega je postignuta cena od 387,02 miliona najbolja moguća, kazao je ministar finansija Siniša Mali.

Gostujući na TV Prva, Mali je rekao i da je Komercijalna bila dužna da barem polovinu tog profita isplaćuje akcionarima kroz dividendu, što značio da je "Srbija (Komercijalnu banku) prodala za 30 godišnjih profita".

Dnevni list danas nedavno je pisao da Komercijalna banka svojim akcionarima za prethodnih pet godina poslovanja za dividende duguje oko 27 miliona evra, a ovu obavezu je preuzeo novi vlasnik Nova ljubljanska banka (NLB), što je takođe uticalo na kupoprodajnu cenu.

Komentarišući ocene da postignuta cena nije adekvatna, s obzirom da je država tokom priprema za privatizaciju otkupila oko 40 odsto akcija po ceni od 260 miliona evra, Mali je rekao da je Srbija bila obevezana ugovorom da akcije od Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije otkupi po višoj ceni.

Dodao je i da je takav ugovor postignut pre 2014. godine, odnosno pre nego što je Srpska napredna stranka počela da učestvuje u vlasti.

Kao dodatni benefit ugovora sa NLB, koja je u većinskom vlasništvu američkih investitora, ministar je naveo i mogućnost da se poboljša kreditni rejting Srbije.

Mali je kazao da je 2019. godina bila najuspešnija za domaću privredu u protekloj deceniji i da bi ekonomski rast u tekućoj godini verovatno bio još viši da nije epidemije koronavirusa.

NLB d.d je u sredu kupila 83,23 odsto običnih akcija Кomercijalne banke a.d. Beograd.

Ministarstvo finansija tada je saopštilo da će Srbija do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra, kada se na cenu dodaju druge obaveze koje je NLB preuzela.

Stručnjaci za ekonomiju i finansije nisu saglasni u oceni da li je prodaja Komercijalne banke opravdana ili je trebalo zadržati u državnom vlasništvu i uvesti profesionalno upravljanje, čime bi se isključili neformalni uticaji političkih i partijskih funkcionera.

Ekonomista Saša Đogović rekao je za Betu da u normalnim ekonomskim i političkim prilikama u Srbiji ne bi trebalo prodavati Komercijalnu banku jer je mogla da nastavi poslovanje uz profesionalno upravljanje.

"Vlada Srbije je na indirektan način priznala da je nesposobna da napravi odgovarajući ekonomski i politički sistem, a cena koja je dobijena u skladu je sa koruptivnim ambijentom koji postoji u Srbiji", rekao je Đogović tom prilikom.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side