28.01.2020 Beograd

Mali: Izmenama zakona povećavamo bazu potencijalnih investitora

Mali: Izmenama zakona povećavamo bazu potencijalnih investitora Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali danas je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala, rekao da će njime biti omogućeno da se poveća baza i struktura potencijalnih investitora koji će ulagati u domaće hartije od vrednosti, što je još jedna od aktivnosti Ministarstva finansija, usmerena ka razvoju tržišta kapitala.

On je objasnio da se predloženim izmenama postiže usaglašavanje odredbi Zakona o tržištu kapitala sa Zakonom o javnom dugu.

"Strani investitori i fondovi će moći na brz i efikasan način da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala", rekao je Mali i i istakao da povećanjem dostupnosti i atraktivnosti domaćih hartija od vrednosti stranim investitorima, smanjujemo troškove finansiranja i obezbeđujemo bolju diversifikaciju investitora koji ulažu u domaće hartije od vrednosti.

"To znači ako postoji veća tražnja, da će i kamata koju plaćamo biti manja i to je veliki uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda naše finasijske stabilnosti i poverenja koje investitori imaju u naše hartije od vrednosti", rekao je ministar i podsetio da je Srbija otvorila poglavlje četiri koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala, što je, kako je ocenio, "još jedna potvrda svih napora koje je država napravila u cilju finansijske stabilnosti".

"Prošle godine smo imali dve veoma uspešne emisije evroobveznica i to po istorijski najnižim kamatnim stopama. Pri poslednjoj emisiji obveznica u novembru emitovali smo 550 miliona evra obveznica sa prinosom 1,25 odsto, a prethodno smo u junu emitovali obveznicu u iznosu od milijardu evra, na period od deset godina, sa stopom prinosa od 1,619 odsto i šest puta većom tražnjom", rekao je Mali.

On je rekao i da će sutra biti emitovana emisija državnih obveznica u evrima na rok od 20 godina, što se prvi put dešava jer su do sada emitovane na najviše 15 godina.

Mali je dodao i da su srpske obveznice prvi put uvrštene na listu za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

Mali je obrazložio i Predlog zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine rekavši da će se popisom "obezbediti pouzdani podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovništva".

On je objasnio da je Popis 2021. specifičan i po tome što bi trebalo da bude poslednji popis u Srbiji koji se sprovodi na tradicionalan način, odnosno neposrednim pojedinačnim popisivanjem svih jedinica.

Na dnevnom redu Skupštine je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji za cilj ima povećanje produktivnosti i jačanje tržišnih veza malih i srednjih poljoprivrednih prehrambenih proizvođača.

Poslanici će potvrditi i sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za unapređenje zemljišne administracije, kao i ugovor o kreditu u oblasti infrastrukturnih projekata.

Pred poslanicima je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji za projektni zajam za izgradnju nove univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2 u Beogradu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Tabaković: Privredni rast ove i naredne godine četiri odsto Tabaković: Privredni rast ove i naredne godine četiri odsto

  Narodna banka Srbije (NBS) je procenila da će privredni rast Srbije u ovoj i narednoj godini iznositi četiri odsto zbog rasta investicija, izvoza i potrošnje domaćinstava, a da će inflacija ostati niska, rekla je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković predstavljajuči izveštaj o inflaciji.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side