28.11.2019 Beograd

Mali: Budžet za 2020. godinu razvojni i izbalansiran

Mali: Budžet za 2020. godinu razvojni i izbalansiran Foto: Beta/Miloš Miškov
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o budžetu za 2020. godinu, koji je prema oceni ministra finansija Siniše Malog razvojni, izbalansiran i usmeren je na rast životnog standarda i investicija, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.334,7 milijardi dinara, a predviđeni deficit je 20,2 milijardi dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), podseća se u saopštenju.

"Budžet za 2020. godinu podrazumeva veće plate u javnom sektoru, veće penzije za 5,4 odsto, ogromne investicije u našu javnu infrastrukturu, putnu, železničku, dakle za Moravski koridor, ostale auto-puteve", rekao je Mali i dodao da je u proteklih pet godina izgrađeno više od 320 kilometara novih auto-puteva.

Mali je naglasio da se nastavlja sa takvom politikom, jer je previđeno, kako je naveo, "nikada više novca za ulaganje u zdravstvo, prosvetu, Fond za nauku".

Ministar je ocenio i kao ohrabrujuće da će Srbija u trećem kvartalu ove godine imali stopu rasta, "po fleš proceni, od 4,7 odsto, dok se očekuje da će za celu godinu biti 3,8 odsto, a možda i više od toga".

"Dakle, naša ekonomija raste sve brže, projektovali smo četiri odsto za 2020. godinu, u nadi da će biti još veći rast", rekao je Mali.

On je istakao i da se očekuje da prosečna plata u decembru ove godine bude veća od 500 evra.

"Budžetom za 2020. godinu predviđena su povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP.

Zakonima se omogućava i rasterećenje privrede, kroz olakšice, koja će joj dati mogućnost da bude još atraktivnija i konkurentnija i da doprinese većem privrednom rastu u 2020. godini", rekao je Mali.

U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je 295,4 milijardi dinara za plate, kao i 581,2 milijarda dinara za penzije za najstarije, koje će od januara biti veće za 5,4 odsto.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa se tako nastavlja modernizacija obrazovnog sistema, a za projekat "Povezane škole i digitalne udžbenike" planirano je oko četiri milijarde dinara.

Кao podrška razvoju nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side