Mali: Arapske investicije u Srbiju povećane za 600 puta u poslednjih nekoliko godina
09.04.2019 Beograd

Mali: Arapske investicije u Srbiju povećane za 600 puta u poslednjih nekoliko godina

Mali: Arapske investicije u Srbiju povećane za 600 puta u poslednjih nekoliko godina Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je vrednost arapskih investicija u Srbiju u poslednjih nekoliko godina povećana za 600 puta, a da su za to zaslužni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i princ Abu Dabija Muhamed Nin Zajed Al Nahjan.

Mali je to rekao na sednici prvog Mešovitog komiteta Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, on je ocenio da odnosi dve države nisu samo partnerski već i prijateljski.

"Posebno mi je drago što su na ovom događaju prisutni i predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima imamo priliku da razgovaramo o daljim investicijama u našu zemlju i o budućoj saradnji", kazao je Mali.

U Beogradu su potpisani Protokol sa zasedanja Mešovitog komiteta, Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za klimatske promene i životnu sredinu UAE o saradnji u oblasti veterine i Sporazuma o saradnji između Federacije privrednih komora UAE i Privredne komore Srbije.

U saopštenju se dodaje da su danas održani sastanci o saradnji u oblasti poljoprivrede (sertifikati za izvoz hrane), turizma, kulture i kulturnog nasleđa, energetike (obnovljivi izvori, energetska efikasnost, izgradnja i upravljanje branama), obrazovanja, sporta, izgradnje infrastrukture (transportne i logističke), avio saobraćaja, zdravstva, obrazovanja i proizvodnje lekova.

Prema rečima Malog, odluka Vlade Srbije iz 2013. godine da se ukinu vize za državljane UAE bila ključna za dolazak brojnih investicija poput kompanija "Al Dahra", "Elit agro", "Mirabank", (prva banka iz UAE u regionu), "Beograd na vodi", "Etihad ervejz" (Er Srbija – Sporazum o strateškom partnerstvu), "Al Ravafed" i "Port Dubai".

On je kazao da je imao priliku da lično učestvuje u projektu "Beograd na vodi" za koji je rekao da je već promenio "lice grada".

"Cela Srbija se pretvorila u jedno veliko gradilište. Kao nikada do sada se grade novi mostovi, novi tuneli, rekonstruišu se pruge, a sve u cilju razvoja naše infratruktre, koja je osnov za razvoj domaće privrede, ekonomije i društva u celini", rekao je Mali.

Mali je kazao da je trgovinska razmena dve zemlje u 2018. godini bila nešto više od 184 miliona dolara, a da je suficit na srpskoj strani.

"Naša obaveza za dalje je da nastavimo sa održavanjem fiskalne stabilnosti, kao i da nastavimo strukturne ekonomske reforme koje našu zemlju treba da učine još atraktivnijom za investicije i da nam omoguće još brži privredni rast", rekao je Mali.

Državni ministar UAE Ahmed Al Džaber pohvalio je ekonomske reforme koje je Vlada Srbije preduzela tokom proteklih godina i podsetio da su ulaganja UAE u Srbiji dostigla iznos od oko 4 milijarde dolara kroz direktne investicije i strateška partnerstva.

"Emirati nastoje da istraže više mogućnosti za investiranje u Srbiji, uključujući investicije nastale kao rezultat ekonomskih reformi, kao i mogućnosti u obećavajućim izvoznim sektorima kao što su rudarstvo, industrija i informacione tehnologije, što bi na taj način doprinelo nastojanjima Vlade Srbije da smanji koncentraciju stranih investicija i diversifikaciju njihovih izvora", rekao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side