Mali: Aranžman sa MMF-om odvija se prema planu
03.07.2020 Beograd

Mali: Aranžman sa MMF-om odvija se prema planu

Mali: Aranžman sa MMF-om odvija se prema planu Foto: Novi Magazin/ Zoran Raš
Delegacije Srbije i Međunarodnog monetrnog fonda (MMF) zaključile su danas da se primena aktuelnog aranžmana odvija u planiranim rokovima, kao i da je važno prilagoditi se novonastalim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je povodom završnog sastanka o sprovođenju aranžmana Instrument za upravljanje politikama (Policy Coordination Instrument), da su postignuti važni reformski ciljevi i da se aranžman uspešno sprovodi.

On je rekao da će Vlada nastaviti neophodne reformeo i cenio da je država dobro reagovala za vreme krize koja je izazvana korona virusom i spasila je privatni sektor, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Predstavnici MMF-a su istakli da je važno da se nastavi podrška ekonomiji, ali i da se zadrži makroekonomska i finansijska stabilnost.

Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i istakli da je među najvećima u evropskim zemljama u razvoju, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici MMF-a su istakli i da je važno da se nastavi sa strukturnim reformama, u smislu reforme poreske administracije, zapošljavanja u javnom sektoru, reforme plata, javnih preduzeća i razvoja tržišta kapitala.

Pohvalili su napredak u postupku zatvaranja transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

Sastanku putem video-veze prisustvovali su ministar finansija Srbije Siniša Mali i guvernerkaka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, dok je MMF predvodio šef Misije Jan Кes Martejn.

U pitanju je četvrta polugodišnja revizija programa, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera, a poslednja misija u okviru aktuelnog programa, planirana za oktobar.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side