11.01.2018 Skoplje

Makedonija izdala evrobveznicu od pola milijarde evra

Makedonija izdala evrobveznicu od pola milijarde evra Foto: pixabay
Makedonija je danas na medjunarodnom tržištu kapitala izdala evrobveznicu od pola milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kamatom od 2,75 odsto.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija Makedonije, to je ubedljivo najniža kamatna stopa postignuta za bilo koju makedonsku evrobveznicu" i "odraz je izuzetno visokog poverenja medjunarodnih investitora u perspektive makedonske ekonomije, kao i povoljnih uslova na tržištu".

Potražnja investitora za makedonskom evrobveznicom, ističe se, bila je preko 3,5 milijarde evra, odnosno više od sedam puta veća od ponude, što je omogućilo da se postigne kamata od 2,75 odsto godišnje, odnosno stopa prinosa od tri odsto.

Kako je predvidjeno budžetom Makedonije za ovu godinu, prilivi od evrobveznice koristiće se za pokrivanje budžetskog deficita i vraćanje dugova.

Makedonija je, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija, danas prvi put izvršila delimičan otkup postojeće evrobveznice, odnosno otkupljena je trećina od evrobveznice od 270 miliona evra izdate 2015, koja dospeva u decembru 2020.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro sutra 118,40 din Evro sutra 118,40 din

    Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4079 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side