11.01.2018 Skoplje

Makedonija izdala evrobveznicu od pola milijarde evra

Makedonija izdala evrobveznicu od pola milijarde evra Foto: pixabay
Makedonija je danas na medjunarodnom tržištu kapitala izdala evrobveznicu od pola milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kamatom od 2,75 odsto.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija Makedonije, to je ubedljivo najniža kamatna stopa postignuta za bilo koju makedonsku evrobveznicu" i "odraz je izuzetno visokog poverenja medjunarodnih investitora u perspektive makedonske ekonomije, kao i povoljnih uslova na tržištu".

Potražnja investitora za makedonskom evrobveznicom, ističe se, bila je preko 3,5 milijarde evra, odnosno više od sedam puta veća od ponude, što je omogućilo da se postigne kamata od 2,75 odsto godišnje, odnosno stopa prinosa od tri odsto.

Kako je predvidjeno budžetom Makedonije za ovu godinu, prilivi od evrobveznice koristiće se za pokrivanje budžetskog deficita i vraćanje dugova.

Makedonija je, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija, danas prvi put izvršila delimičan otkup postojeće evrobveznice, odnosno otkupljena je trećina od evrobveznice od 270 miliona evra izdate 2015, koja dospeva u decembru 2020.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
  • Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba

    Ko su turisti u Srbiji? Zašto dolaze, šta im se nudi, kakvi su im utisci? Kako se ove godine Srbija našla među zemljama na CNN-ovoj listi preporučenih turističkih destinacija? Šta nam stranci zameraju, a šta hvale? Na ova i mnoga druga pitanja u razgovoru za Novi magazin odgovara Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

  • Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora

    Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel" koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate - Preljina.

  • Predstavnici MMF-a sutra u Beogradu razgovaraju sa delegacijom Srbije Predstavnici MMF-a sutra u Beogradu razgovaraju sa delegacijom Srbije

    Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i delegacija Srbije sastaće se sutra u Beogradu povodom prvog razmatranja sprovođenja novog program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI), najavljeno je danas iz Vlade Srbije.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side