18.03.2018 Skoplje

Makedonija i Grčka nameravaju da izgrade zajednički gasovod

Makedonija i Grčka nameravaju da izgrade zajednički gasovod Foto: Pixabay
Energetske kompanije Makedonije i Grčke razrađuju planove o izgradnji gasovoda koji će povezati dve susedne zemlje, saopštila je danas makedonska vlada.

Navodi se da se razgovara o izgradnji oko 120 kilometara gasovodne mreže, po 60 kilometara u svakoj od dve zemlje, uz napomenu da Makedonija počinje inicijativu za razvoj novih gasnih koridora u jugoistočnoj Evropi.

Kako bi realizacija tog projekta počela ove godine, ističe se, Makedonija i Grčka će zajedno aplicirati za novac u međunarodnim institucijama.

Dodaje se da je zajednički gasovod, dobro rešenje za Makedoniju i Grčku i da otvara mogućnosti za produbljavanje saradnje u energetici, ali i podsticanje regionalne energetske saradnje na Balkanu.

Prema saopštenju, vremenski okvir i detalje budućeg gasovada utvrđuje radna grupa koju su formirali državna kompanija Makedonski ekergetski resursi i grčka kompanija za upravljanje sistemom prenosa prirodnog gasa DESFA.

"Realizacija tog projekta je od posebnog značaja za Makedoniju, jer se tako stvaraju uslovi za uključivanje u prokjekat TAP, kao i za koriščenje tečnog prirodnog gasa iz rezervoara u Grčkoj", navodi makedonska vlada.

Tim gasovodom će se, dodaje se, omogućiti tranzit prirodnog gasa preko Makedonije, koji će dalje moći da koriste potrošači iz ostalih zemalja regiona, čime će se podstaći razvoj infrastrukture zemalja Zapadnog Balkana.

Kako navodi Vlada Makedonije, sledi izrada studije izvodljivosti koja će ponuditi konkretna rešenja za potrebe infrastrukture, a za početak je predviđeno da ima tehničke projektne performanse od dve do tri milijarde kubnih metara gasa.

Zajednički gasovod Grčke i Makedonije sledi mere za igradnju poverenja između Makedonije i Grčke i intenziviranje bilateralne saradnje koji su incirali premijeri dve susedne zemlje.

"Tako stvoreni uslovi saradnje na političkom nivou iniciraju započinjanje aktivnosti za realizaciju projekta na tehničkom nivou", navodi se u saopštenju Vlade Makedonije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side