Madžar: Ishod referenduma - lošija varijanta za Grčku
05.07.2015 Beograd

Madžar: Ishod referenduma - lošija varijanta za Grčku

Madžar: Ishod referenduma - lošija varijanta za Grčku Medija Centar
Rezultati referenduma, koji ukazuju da je većina Grka odbacila predlog međunarodnih poverilaca, donekle će popraviti pregovaračku poziciju grčke vlade, izjavio je večeras ekonomista Ljubomir Madžar, ali i ocenio da je taj ishod lošija varijanta za Grčku.

Madžar je u izjavi Tanjugu ocenio da je za Grčku bolje ako bude snažnih spoljnih uticaja na njenu ekonomsku politiku, nego ako se potpuno prepusti grčkim vlastima koje su, kako navodi, korumpirane i opterećene nepotizmom i patrijskim kadrovanjem.

On je ocenio da događaji u Grčkoj neće mnogo uticati na Srbiju i da ne vidi velike rizike koji bi ugrožavali srpski finansijski sistem i privredu.

Iako pojedini nobelovci smatraju da je za Grčku bolje da odbije predlog poverilaca kako bi dobila veću mogućnost da upravlja svojim sudbinom i privredu usmeri ka rastu, Madžar smatra da je takvo posmatranje situacije "naivno i suviše romantično".

"Da je grčka vlast sposobna da upravlja valjano privredom ne bi se ni našla u toj situaciji", rekao je Madžar.

On je rekao da se još ne zna kako će se ponašati velika trojka (MMF, Evropska komisija, Evropska centralna banka), te da bi opcija u kojoj bi dozvolili Grčkoj da napusti evrozonu i eventualno EU, ili je čak naterali na to rešenje, za tu zemlju bila prava katastrofa.

"To bi značilo ponovno uvođenje drahme, a samim tim i ogromne rizike i jednako velike gubitke i za stanovništvo i za privredu i za državu. Posle toga, privredi bi trebalo mnogo godina da se oporavi od tog udara", rekao je Madžar.

Madžar je rekao da ne vidi rizike za Srbiju, s obzirom da grčke banke u Srbiji rade po propisima koji važe za sve ostale banke, koje su među najbolje kapitalizovanim bankama u Evropi i sposobne su da podnesu snažne udare. 

On je rekao da ne vidi opasnost da matične banke iz Grčke posegnu za svojim filijalama u Srbiji da bi rešile probleme. 

Madžar smatra da Grčku posle današnjeg referenduma ni u jednoj varijatni ne očekuje ništa dobro. 

"To je kao u grčkoj tragediji, imate nekoliko ishoda, ali svaki se tragično završava", rekao je Madžar.

autor: JR izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.07.2015, 06:30h conc1955

    Kada se malo bolje razmisli,sve sto gos.Madzar prokomentarisa,slobodno se moze umesto Grcka napisati Srbija...sve je isto.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side