Loše prognoze za kurs dinara
08.02.2012 Beograd

Loše prognoze za kurs dinara

Loše prognoze za kurs dinara
Vrednost dinara neprestano pada i danas vredi 107,35 dinara. Ekonomisti ocenjuju da će srpska valuta i u narednom periodu slabiti.

Analitičari objašnjavaju da je tražnja za evrima velika, a da dinar ne spasava ni velika zainteresovanost investitora za državnim hartijama. Iako je prekjuče prodata skoro cela emisija godišnjih zapisa, vrednih oko 9,77 milijardi dinara, evro je nastavio da raste, prenosi Press.

Ekonomista Goran Nikolić navodi da ni same banke ne veruju da je jak dinar održiv.

"Nema novih priliva u zemlji, ekonomska kriza je u jeku, a imamo i veliki deficit budžeta. Takva situacija se odražava i na nestabilan kurs", kaže Nikolić i dodaje da ga ne čudi što prodaja državnih zapisa nije zaustavila pad vrednosti dinara.

Profesor Ljubomir Madžar kaže da će dinar i dalje slabiti.

"Ne vidim da bi dinar uskoro mogao da počne da jača. NBS nema sredstava za veću intervenciju, a i sama država ima dosta velike devizne obaveze koje pristižu za servisiranje", kaže Madžar. 

autor: AS izvor: Press/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side